Ratnik

ВЕЈНА УСТАНОВА БУГАЕРКЕ КНЕЖЕВИНЕ 1027

· 115. У окружним болницама, где се лече војници дотичне дружине, (батањона), батаљони лекар уједно је ординатор исте болнице. Он се нарочито стара за лечење и уредно администрирање војника, који се у болницу на лечење одправљају.

Батаљоне амбулаторије и покретни лазарети.

116. У окружну болницу на лечење одправљају. се војници само у случају тежег и дужег боловања; за лаке и брзо пролазеће болести војници се негују у својим батаљоним амбулаторијама, које су са по 8 постеља, снабдевене.

117. На случај ратног похода или становања батаљона изван места окружне болнице, војници тог батаљона лече се у потребним лазаретима (болницама). Сваки батаљон има један такав лазарет, који се састоји из једног великог шатора, са 4() болничких постеља и походном апотеком.

У мирно доба, овај се материјал, под надзором батаљоног лекара храни у нарочитом санитетском депоу.

Фелдшери и фелдшерска школа.

118. Лекаре код трупе и у окружним болницама помажу, = а по потреби и замењују — фелдшери т. ј. изучени болничари.

119. Сваки батаљон има свог батаљоног, а свака чета, батерија, ескадрон, по правилу има опет свог Фелдшера. У батеријама обично има старији пи млађи, батеријски Фелдшер.

При болницама одређује се њихов број по потреби.

190. Са временом има се у намери, кад се земља подели на срезове, да се и у сваком срезу по један Фелдшер са ручном апотеком постави, како би народу у нужди најнужнију медицинску помоћ указивати могли.

Први фелдшери,

121. Први Фелдшери за бугарску војску спремати су у при. . У временим фелдшерским школама, које је лане у Новембру коме-

сар-намесник у Софији, Трнову и Пловдиви завео био. У ове су школе из сваке команде и рода војске, одкомандовани били у

67%