Ratnik

НОВИ РУСКИ ЛАФЕТ И МУНИЦИОНА КОЛА 915

и издржљивог лафета за топове даљнога боја; усљед тога било се принуђено да се за ове топове нов систем лафета усвоји. “ | У таблицама Ша и ПГ в налазе се главне димензије руски и остали страни лафета. Из истих види се да су сви нови пољски лафети краћи него досадањи руски. То је учинило те су нови руски лафети краћи и лакши направљени.

_. Друга околност, која је такође имала уплива на олакшање лафета, састојала се у избору пресовани странака од кованог гвожђа.

Главно надмоћије пресованих гвозденчх странака, над блеханим и са угластим гвожђем комбинираним странкама, састоји се у великој јачини. Шресована (кованог гвожђа) лафстна странка носи гаранцију доброте сама у себи, јер само добро гвожђе да се пресовати. Код странака од обичног кованог гвожђа може лако наступити да поједини нитнови одпадну, што врло штетно упливише на јачину лафета,

Увођење пресованих странака било је везано са великим тешкоћама; док није напослетку испало Фабрици Холубова за руком те је конштрукцијом угодних матрица и добрим сортирањем гвожђа добила такав материјал, који се даје пресовати,

Код старијих лафета за веву странака служиле су гвоздене ригле, код новијих лафета напротив овај начин везе одбачен је, при свем том, што је код тог начина свлапање и расклапање лафета било врло лако, али се догађало да при вожењу и пуцању навртке попусте, усљед сега лафет необразује више једно цело и сви делови његови не участвују подједнако при противлењу. На место ових ригли употребљене су блехане траверзе.

Странке иду конвергирајући (приближују се једна другој) к репу, где су одозго и одоздо тако названом предњачпом уском папучом убуваћене.

60%