Ratnik

916 НАУЧНИ И поучни део

Напред је напоменуто да је за издржљивост лафета, корисно да одношај % буде што већи, штоће рећи да се што лакши лафет избере. Али почем лафет мора да служи и као кола, где принадлеже точкови и седишта осовинска, код којих није могуће прећи извесну границу при олакшавању, то се морало односно умалења рушећег дејства цеви на лафет, поделити овај на двоје и то: на прави лафет п на осовину са точковима и осовинским седиштама. Ова подела извршена је на. следећи начин:

Осовина лафетна није везана чврсто са странкама, него даје се покретати напред и назад у њеним лежиштама. На крајевима трупа осовине натакнути су два преносника, који су на својим другим крајевима међу собом помоћу једног четвртастог гвозденог комада везани.

Овај комад, као год и осовина, може се покретати напред и назад у сопственим лежиштима, која су у странкама изрезава.

На овај начин овај комад, преносник и осовива обра-= зују један засебни рам, на ком су осовинска седишта утврђена, овај рам намештен на дваточка образује део кола.

Овај део кола везан је са лафетним странкама помоћу два округла клина Н ОН, који су њиховим главама, на четвртасти клин ИК ЕК навучени. Клинови НИ пролазе кроз траверзу АВ п платну СР, међу којима је код првих лафета ове конштрукције био уметут један пуФер од плуте. Сада овај пуфер замењен је двома прстенима од каучука.

На нашрафленим крајевима клинова Н ИН наметути су навртњи, који притискујући каучук вуку са собом Е траверзи АБВ покретни клин КЕ, а с њоме и осовину.

Прве пробе са овим лафетима показале су, да пуФер од плуте, при свем том што добро Функдионира при