Ratnik

920) НАУЧНИ И поучНИ дЕо ;

А = - 8 Ле == 892 пуд цола — 75:8 пуд стопе (876 килогр. метара).

Одавде се види да оба рода пуфера скоро подједнаку живу силу трзања примају. Разлика постоји у томе, да прво највеће оптерећење клина, преносника и т. д., износи при каучуковитом пуферу 813 пуда (15818 кгр.), а при плутином пуеру 850 пуда (18924 кгр.) и друго да се време, за које се овај максимални притисак развија, код каучуковитих иуфера много веће него код плутиних. (Обе околности говоре у корист каучуковитих пуфера.

Из табеле [1 види се у колико је мања жива сила коју лафет има да прими при употреби пуфера, од силе, коју би имао да прими без пуфера.

Да би се још боље представила нужнос употребе лафета са пуферима, израчунао је Енгелхарт дозвољени рад противства лафетних странки и преносника при удару за случај, кад би веза преносника са лафетним странкама била стална, као код старијих лафета.

Под дозвољеним радом, разуме се онај при коме још не наступају стална стиснућа странка или преносника.

Узето је да је дужина, преносника 27, одстојање од тачке утврђења преносника са лафетним странкама до лежишта осовинских такође 8 7», пресек странака 60", а пресек преносника 40".

Рад странака и преносника при удару опредељује се из следеће Формуле:

(6 ће + 4 Ва) 2, при чему је К највеће дозвољено оптерећење кованог гвожђа на 107 противу стиснућа, % овом оптерећењу одговарајуће стиснуће на | дужине,