Ratnik

522 НАУЧНИ И ПОУЧНИ дЕО

Први лафет за топове даљног боја направљен је (по мустри шведски пољски лафета) без пуфера, имао је окрутлу осовину од 3'4' (82:0"“) пречника, која је на три места била везана са лафетом, и то у средини и са обе · странке,

После 80. метака из 9464 топа осовина се савила; затим је замењена са јачом четвртастом од 4" (1027) у квадрату. Исто тако савила се и ова после 10 метака из 9'6 са Фишеком од 6 Фуната (25 Егр.), после чега је метута на лафет обична осовина, али ојачана, са преносницима. Ова осовина сломила се после 250 метака. Кад је ова осовина скинута са лафета, показало се да су све рупе, кров које су пролазили клинови за утврђење осовине са лафетним странкама, постале овалне, док су се међу тим клинови изкривили.

Напослетку додат је лафету један пуфер, при чему је иста издржала (604 метка из обичног 964 и из + % даљног боја, при чему није никакве промене претрпила. У горњем броју метака било их је 80, који су избачени кад је свако трзање топа било спречено.

По мустри овог последњег, направљен је још један лафет, који ја без икаквог квара издржао 1190 метака, из 4 топа даљнога боја. Затим је дата лафету јача осовина (при вожењу 9'% цеви искривила) пи иста пробана, је даље са 404 метка из 9'4% топа даљног боја са Фише-

· ком од 671 Фуната (26 кгр.) крупног барута. Од ових метака 100 избачени су под углом од 209 елевације. ЛаФет је издржао пробу ову без икаквог квара.

На посљедњем лафету била су намештена и два осовинска седишта, која су се после 200 метака усљед потреса већ знатно искварила. Тек кад су ова седишта намештена на пуфере од плуте, при даљем пуцању нису пишта трпила.