Ratnik

100 ЗВАНИЧНИ ДЕО

57) Од 20. Новембра т, г, Фе 10 140, наређено је:

Да се контракт. потпоручик петладијски Јован Ковачевић из прноречке, преведе стално вг службу при топличкој окр. команди.

58) Од 80. Новембра т. г. постављен је:

да водног официра ПЛ. чете УЈ. батаљона потпоручник Стеван Ђорђевић, а дојакошњи водни официр исте чете подлоручик Милош Јанковић, на његово место у Т. чету истог батаљона.

Министарство војно ФЕ 10476.

89. Корпусним командантима и команданту ст. војске.

У програму предмета за испите нижих чинова расподељени су ти код артиљерије на опште и стручне, а код осталих то није тако учињено.

Ово је дало повода испитним комисијама да мисле, да кандидат код артилерије мора имати најмање белешку 8 из свију оних предмета, што су у програму стављени у групу стручних захтева.

Ово је сматрање погрешно: јер у тачки 7. правила 32 полагање испита стоји, да су екзерцирна правила код свију родова војске само стручан, или управо рећи главан предмет, из кога се мора добити наведена најмања белешка, па да се кандидат може пустити на полагање из осталих предмета ; јер се неможе узети, да је Н. пр. геометрија и прављење снопова, корапа и т. д. стручан него помоћан предмет за топпије.

Но и ако то тако стоји према садањим правилима, ипак није довољно, да се само екзерцирна правила броје у главан пли такозвани стручан предмет, зато сам се нашао побуђен овом приликом да наредим, да се за измене постојећих правила, броје као главни предмети, из којих се мора имати најмање белешка 83: