Ratnik

НОВИ РУСКИ ЛАФЕТ И МУНИЦИОНА КОЛА 937

Описана кола одржала су дуге пробе и показала су се као врло подвозна. У исто доба подвргнути су опитима један подпуно ратни спремљен 9 (4 пољски топ (тежина 1847 кгр.), један подпуно спремљен пољски топ за јахаћу артилерију (тежина 1589 кгр.), и једна подпуно спремна мунициона кара (тежина 10:48 кгр.). При овом учињен је у разном темпу пут од 948 врсте (48 миља), при чему је земљиште било често врло незгодно и наилазило се на велике теренске сметње. Нова кола могла су сљедовати свуда овим путем # Њ топу, који. је у 426 килограма био лакши; па и на самом подводном терену.

Осим велике подвозности, одликују се ова кола од двоколица п старих муниционих кола са 4 точка јоши рационалним паковањем муниције.

Ова кола по свој прилици увешће се у целој руској артилерији; јер је комисија састављена од стручњака огласила их као боља од свију досад пробатих муницијских кола.

Озбиљна штудија овота лафета и мунициони кола, биће нам од врло велике важности при нашем новом прсоружању артилерије, с тога и износимо овако укупно оба предмета ради одене наших артилеријста.

је јр. јростић,

АРТИЛ. КАПЕТАН