Ratnik

БИТКА 941

дође овде на своје место у укупну слику заједничког дејства снага у битки. Сад пак овај бојна вештина или више вођење трупа излази из ове укупне слике као права јевгра битке. |

Шревести победу из региона стратегијске мисли у дело, а да с тиме непадне у море случајности. то је оно, што ми захтевамо од ове — бојне — вештине.

(Овде можемо додати, да ова случајност почиње онде, где моралне чињенице надмашују интелектуалне чињенице код трупе, где су губитци у масама, где дође до даборбе“ у правом смислу те речи. То бива, може се рећи, онда, кад трупа уђе у пушчану ватру.

Ето зашто смо узели ону горњу поделу. Њевин смисао и њезин значај сад ће се потпуно ценити, ако се при том само неузме за мерило таблица гађања (мирног времена пр.)

Али ми кажемо даље: Све, што смо раније рекли о офанзиви, дефанзиви, детантивној офанзиви и демонстративи; о узајамном дејству родова оружја у битки; о увођењу; спремању извршењу и користењу, о разним видовима саме битке; о изналажењу извесног места (Фланке, бока) — треба и мора се у овој периоди имати у виду, да се у смислу њиховом ради, користи и држи.

Но пошто су ово другачи обзири од оних, какве стратегија и бојна вештина узимају, то је научна потреба, да се овом делу ратне вештине даде сопствено име. Ми понављамо изрично, да ово име неразрешава „вештину“, од тога, да немора имати сваки могући обзир према за-. хтевима осталих двеју — већ и из тог узрока, што зависи од ових на сваком кораку.

Па ипак баш она означава место оним двема у битки. Стратегија решава, треба ли битку бити, виша тактика опредуљује на суверенски начин т. ј. према околностима и противно жељи стратегије: где и кад треба тражити.