Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 961

Палеолог из Спарте јавља, да је велику војску опремио, и једва чека, да се с Угрима сједини. На овај овако светао и многообричан глас, посланици европских држава, и Папа изјаве, да је, уговор неважан и незаконит. Сибињанин Јанко, који се место краља на еванђељу при томе конгресу заклињао, у први мах непристане, да се мир поквари и заклетва погази; али, кад му се обећа, да ће он „постати краљем Бугарским“ — онда се полакоми па, пристане и он.

Али до краја Септембра једва се скупило 10000 војске из Угарске, и уз то још 5000 Пољака. Уз војску је ишло 2000 тешко товарних кола, п — с овим се Владислав од Сегедина крене на Темишвар, Карансебеш, Мехадију, Оршаву. Три прва дана месеца Октобра прелавила је војска Дунав код Оршаве, и 6 Октобра удари краљ свој стан код Видина. Међу тим је Хуњад са својих 5000 из Ердеља пробио у Влашку и код Видина састане се с краљем. Видин беше прилично поседнут; па, знајући, да се Турци иза зида добро бране, а нежелећ да на Видину од оно мало војске штогод потроши, Владислав прође мимо Видипа с миром.

Намера његова бијаше, да с војском овом тегли ка, Калипољу, дакле одавде најпре на Дренопоље; али због великог трена а незгодног пута, није смео ни могао да пође најкраћим путем преко Дренопоља, него равнијим, лакшим, и ако врло дугачким на Дреновац, Миљковац, Вишедрину, Орахово, ка Никопољу, куда стигне 16. Октобра.

Код Никопоља укаже се и Влад, кнез Влашки; па кад види, колико има у Владислава војске, он, почне одвраћати краља, говорећи му, да у султана има више пратње, кад у лов иде. Но да би одбио од себе сумњу издајства, приклони се са својих 4000 Влаха.

Тврдо уздајући се, да ће хришћанска Флота, закратити султану повратак у Европу, крене Владислав с

РАТНИК ЕЊ,. Ш. ов, хп. 68