Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 963

стао, у вече стигне и Мурат на највеће чудо хришћанске војске, која о покретима турскима још ни сневала није,

Турска је војска имала око 60000, а угарска једва 25000, па и то већином коњице, но која је до душе и надмашнија била од злохуде пешадије. Владислав сада неимађаше куд ни камо, него се одважи, да битку бије. Лево крило ослањаше му се на Деванско језеро, а десно на стрме висове. Острагу стајаше Владислав с одабраним, ал само 500 бораца. Иза оба крила начине од возова колоград, и нареде, да га пешадија брани. Турска војска, заузела је попречке целу долину у три бојнице.

(С јутра 10. Новембра одпочне битка. Хуњад са своји Власи отвори бој, напав на турску коњицу, и потисне је, Али младом краљу учини се да је и победа ту; па да би и сам одушке дао своме усхиту, и да би стекао жуђене славе, да је непријатеља уништио, јурне у невреме на јаничаре. Но његова војска небеше ни бројем довољна, ни издржањем дорасла Фанатичним Турцима, — и у најстрашнијем покољу издигне хопа јаничарски на копљу Владпсављеву главу. Хуњад, враћајући се из погона за растуреном турском коњицом, виде несрећу,тешку. ХришЋанска војска за час се разбегне на све стране, а браниоци колограда изгину листом. 10000 хришћанских, и више него толико мухамеданских лешева, лежало је на овом крвавом ограшју.

Два дана и две ноћи бегао је Хуњад скоро сам кроза шуму и провалије, док је до Дунава доплео. Али, прешав у Влашку, Влад (Дракул), да би се умилио Мурату, а ваљда и осветио неразборитости Маџара, ухвати та и затвори, и тек на претњу угарске државе пусти га.

Овако је зло прошао овај поход витешког ал несрећног Пољака Владислава, чији пораз код Варне хисторија бележи као Варов код Кане.

| Еђ лето ОЦНГ оувн Мурдтљ крлла Елладнслакл нил Влриовз. 63%