Ratnik

964 НАУЧНИ И ПоУЧНИ ДЕО

И ако се Мурат после битке одмах вратио у Дренопоље, и није се ништа победом користио, то опет моралне последице беху непзмерне. Овај пораз уништио је од једанпут сву пожељу хришћанску, да Турке из Европе истерају, и европски владари падоше у такву малодушност, да су безосећајно гледали падеж Цариграда, и тек мујевин са свете Софије громко им нагласи, да је коран опаснији од Хуса! —

Но не само Угри, као што нам ова два примера казују, него се овом важном пругом служише и Турци у свима својима ратовима против Угарске.

Прелазећи ћутом све оне налете турске, које они "чинише највише плена и робљења ради за време своје поспехе и инвазије на средњи Дунав, да узмемо примера. ради само ону прилику, кад је Турцима, после толиких недаћа , све од потиска бечког до мира пожаревачког, опет звезда засијала.

Војводе хришћанске, које толико пута побеђиваше некад несавладне Турке, већ беху у гробу; преславни Пољак Јован Собјески, чувени Немац Карло Лотариншки, па и јуначки Талијанац принц Евгеније већ су помрли.

А у то време зарате се Руси с Турци. Аустрија, понесена до сад стеченом славом свога оружја, истави се пред Турке не као посредник, како је Турска с правом последњег мира очекивала, него као савезник руски. И Турска крене војску и против ње.

У Априлу месецу године 1788, док је велики везир прибирао војску за поход против Београда, дотле је паша видински саставио 25000 бораца, прошао гвоздена врата, (доњи ђердап, демпркапију, код села Сипа), пребродио Дунав и опсео Оршаву. Овде се одмах утврди, подигне магацине за храну и другу опрему убојну, и пошто је 1. Маја опкопе аустријске на јуриш заузео, пожури к Мехадији, код које остави један део војске као опсаду,.