Ratnik

968 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

и ако малена варошица ТаПафа, која је одговарала споменутој потреби. Ал је њу Атила порушио, као и многе друге дунавске вароши и градове. Но потреба остаје увек потребом; и средњи век, подижући се из развала старих у нов живот, назидао је на истом месту скровиту и склоњену варошицу Рибницу, која је трајала све до овладе турске. Поробљени Рибничани тада избегну од ббса турског а са погорелих огњишта на, острово (Пореч), а властеле Турци назпдају куле на самом ушћу Шашке и с једне и с друге стране, одакле затвараше Дунав и излеташе на ону обалу да пале и робе прекодунавске стране. Као народ, у ближем додиру с природом, налик на Римљане, који се од природе неодвајаше ни онда, кад беху на врхунцу своје културе, — Турци су добро и пробитачно служили се сваким прпродним пролазом, ма како он за сколастика оновремског изгледао непрактичним, па су и овде у својим кулама начинили етапу за инвазне покушаје.

Против оваких налета, а који иђаху један за другим скоро без прекида, морала се и властела оностранска побринути, да како на браник стане, те су с тога и на оној страни подизане куле, које би околину своју заштићавале, или бар Турке у очима имале.

да време Сулејмана великог, који је држао велики део Угарске, — у Угарској је једнако трајала борба о угарски престо измеђ странца и дошљака Немца фФердинанда, који беше Херцег аустријски (кашње и цар немачки), и измеђ чотића и домородца Словенина Јована Запољца, који беше војвода запланински (ердељски). Сулејман је и сам сматрао за праведно, да домородац има Јачега права на престо него туђинац; па је с тога народну угарску партију узео у заштиту, и Угарској за

: У целој Угарској најбогатији, и од Фердинанда богатији племић,