Ratnik

978 НАУЧНИ и поучниИ део

ноћу сина Вилхелма Тела, па баш и ако претпостављамо да су заклоњени каквим природним или вештачким препонама, које ће им, у осталом, бити тешко да оставе па _ да оду на ивицу.

Из ових разних узрока, сво земљиште Ф н може се сматрати као заиста опасно. Осим тога, пошто је гађање врло положно (или бришуће, (тез-тазалћ), то ће бити безбројно рикошета (одскочних метака) који ће границу опасног земљишта одмаћи далеко преко тачке н.

У прилог озога што је напред казато, упишимо у нутањи од 900 метара, на прилику, три стране, АБВ, БС, 0,4, правилног полигона, па ћемо видети да највеће висине (Песћез) не превазилазе 9 метра (Ф — 0:85; Ф = 1730; Ф' = 27). Тачке В и ( и њина околина, биће оне тачке које ће путања највише брисати и где ће земљиште бити најопасније. Ту ће бити највећи број рикошета. Ове тачке нису друго до ивице прегиба (41 тоцуетепћ) земљишног АВОД. Види се дакле да је ивица најопаснија тачка на неравном земљишту (Је ројпћ Је рјаз ушровгађје ал топуешеп( де (феггајп). Ол. 9.

Довде смо замишљали ивицу као пресек две површине, т. ј. као линију. Али није она таква у ствари.

Замислимо буди какву неравност земљишта, У правцу линије АБ! обележимо неки профил (пресек) земљишта, н. пр. Аба“ бл 10.

Са тачке 4' стрелац ће приметити на 1.000 метара ивицу у тачки а. Дошав на тачку Ј', стрелиц ће приметити ивицу у 6. Али Фронт нападачев је ЛАС. Са тачке С стрелац ће приметити ивицу у с; а сатачке КЕ, у 6. Исто тако, са тачке 2, ивица ће бити виђена у 4, а са тачке Ф, биће у Ф.

Површина коју ћемо тући, нишанеки само на 46947, биће дакле Кефбдск, а то ни из далека није права, линија. Ова ће површина бити поступно тучена ако има