Ratnik

980 НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

тога оно је разсејано на велики број предмета (као што су: ланац, поткреплења, потпоре, резерва).

У другом случају, ватра концентрисана на једну само одбранбену линију, захватаће (достизаће) још пи све торе побројане части (елементе) а постављене позади те линије. У најмању руву, она неда овим деловима да иду у помоћ линији која је сасвим напред, и у краћем или дужем времену, принуђава ову линију да отступи.

'Греба још имати у виду да су две важне чињенице за моћно пуцање (на које чињенице тешко је рачунати. са трупама младим и невештим) мање неопходне при пуцању одоздо на више; те су чињенице вештина стрелца цч тачна оцена одстојања. Довољно ће бити да се нишани на ивицу, са диоптером који одговара приближном отстојању, па да се по зади ове произведе страховито дејство.

Ми смо пак далеко од тога да саветујемо, да се одма. у почетку борбе (акције) напусти ивица; али при одорани нетреба се на њој овековечити, а нарочито нетреба ту поставити главну отпорну линију, која треба да је доста по зади одмакнута, као што ћемо то видети мало час, а при нападу треба брзо прећи ову ивицу, те да што раније уживамо користи пудања одоздо на више.

Од ивице не треба захтевати више него што она може дати. ЈЕево какве нам главне користи доноси поседање ивице: да у почетку акције (боја, дејства) успешно тучемо противникову артилерију; да уништимо ону заштиту коју могу дати (непријатељу) разне земљишне препоне: да натерамо непријатеља да се развије пи да открије своје намере; да се уверимо о броју, јачини и правцу нападних линија. Али ако хоћемо, из ма каквог узрока, да очекујемо удар (сћос) непријатељев на некој позицији, треба напустити ивицу одма чим нашу (браниочеву) артилерију почне тући моћном ватром нападачева. пешадија, и треба одкрити главну отпорну (браничку) линију (Т. )-