Ratnik

о НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

„ског/ отвори ватру противу трупа развијених у равници,“ (бр 199). -

Наше трупе упуте се противу те батерије.

„Чете се попну уз нагибе платоа Кејљског. Сузбију непријатељева оделења, а батерија пруска која нас је јако узнемиравала у почетку дејства, брзо одступи.“ (Стр. 200).

„Доспевши, тако рећи, првим налетом до ивице Виллиерске и Кејљске, ми набасамо па платоу на страховите препоне.“ (Стр. 202). |

„Главнокомандајући сматрајући парк Виллперски као прави кључ бојишта ..... « (Стр. 204).

„Стрелци, господари натиба Виллиерског, тежили су да пређу ивицу; али буду дочекани таквом пушчаном ватром, да је се одма увидила немогућност, да се ма какав напад покуша са самом пешадијом.“ (Стр. 205).

Три батерије одма буду позвате.

„Тек што су се батерије поставиле у бојни ред, ал наше топије почне тући брза пушчана топовска ватра, једновремено са Виллнера и Кејља..... Једна батерија морала је напустити терен без да је могла и доћи на положај. Једном само воду испадне за руком да одпочње ватру; али, за неколико минута, коњи, послуга, потучени су.“ (Стр. 205).

„У овом жестоком и смртоносном двобоју, земљиште је било по све незгодно за нас; ната артилерија, постављена у низи (еп сопфге-ђаб), једва је видела предмете које је заклањао нагиб земљиштни; на спрам Виллпера, требало је се успети уза. сазги трбух (писпупченост, гепПетепф) тог брежуљка и прићи до на 500 пили 600 метара од парка, те да се може довољно видити зид; али тад смо били опет у добром домашају пушчаном.....и чим су се наше батерије појавиле, биле су сбрисане (ђаЈаубез) без да су се могле и поставити на положају.“ (Стр. 206).