Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА 993

Тоби исто било кад би се препона могла тући с бока.

Полазећи с тог начела, ни стрељачки ров, ни зид, ни буди какав опкоп, немају више никакву вредност противу противника, који има за се надмоћије услова.

Те исте препоне, напротив, добијају врло велику вредност кад имају да противстану само пешадијској ватри на кратком отстојању.

Зато при одбрани, ова утврђења, (опугасез), намењена, де ојачају главну отпорну линију позади ивице, јесу тако рећи невредима (ттушовгађје). А кад су постављена на, самој ивици или још даље напред (5пг Гауапсве), она су изложена свој артилеријској и пушчаној ватри за време припреме напада.

Село какво, или какво пољско утврђење, које се налази на некој ивици, јест хрђава браничка тачка. (Село Сен-Прива, (5ајп-Ргјуаћ, код Меца), постављено тако, претрпило је 6. Августа (1870), при крају дана, ужасну канонаду (топовску ватру) из 210 немачких топова , који су на скоро учинили да га је било немогуће више држати и здробили су га на неким местима. Да је пак лежало позади ивице, то село неби никад било узето.

Пољско утврђење, постављено на ма ком другом месту осим позади ивице, јесте право гњездо за гранате.

Тактични списи веле да је ивица шуме која доминира (надвишава) повољна за одбрану, а да је ивица која је доминирана (падвишена) на кратком отстојању подесна за напад. Али на против требало би скоро сасвим противно казати.

Ивицу која надвишава земљиште на, далеко, неможе да брани једновремено пешадија и артилерија, које немогу да се бору раме уз раме“ (сбће ћ сбје). А на про-

" Т. ј. над се пешадија нападачева приближи ивици толико, да с успехом може тући артилерију браниочеву која је на ивици, тад се ова мора повући с ивице, а нападач ће продужити и даље да бије ивицу својом артилеријом

РАТНИК ЕЊ. П. св. хП. 65