Ritam

BETMEN RUŠI GRANICE

U svojoj kući u Santa Mpniki, 'pocetkom jula Umro je Frenklin Safner. jedan od najpoznalijih holivudskih reditelja starijc gcneracije. Pbznat pre svega po filrnu „Palon - geneal od čelila”, sa kojim Je-1970. osvojio čak 8 Oskara, Šafner je rediteljsku karijeru započeo još davne 1963. lllmom „Striptizeta”. Medu njegove najpopulamije filrriove spadaju „Gospodar rata” (1965), „Planeta majmuna* (1968), „Leptir” (1973), „Momci iz Brazila” (1978), „Kobna sfinga” (1980). Saihernije dočekao premijeru svog poslednjeg filma „Dobrodošli kući” (Welcome Home), koji će ugledati bioskopske sale u seplembru. Umro je u 69. godini od raka pluća Arođen 30. maja 1920.). ostavivši za sobom ženu Džin i dve ćerke Dženi i Kejl.

Ono što su samo najveći „Bet-fanovi” priželjkivali, izgleda da počinje da se ostvaruje. Najnovija ekranizacija populamog „Viteza tame” sa Majkl Kitonom, Kim Basinger i Džekom Nikolsonom u glavnim ulogama, pod rediteljskom palicom Tima Bartona (Velika avantura Pi-Vija, Batldus), preti da ugrozi „Vanzemaljca” i postane najgledamji film svih vremena. Bob Kejn je kreirao najmračnijeg superheroja stripa 1939. i evo tačno na pedesetogodišnjicu, on će postati i apsolutni superheroj filma. Film koji je koštao 50 miliona dolara, isplatio se posle samo 4 dana prikazivanja! Pritom desilo se nešto nezabeleženo. U petak i subotu kada je startovao (23. i 24. jun) sve karte u svih 2850 sala bile su rasprodate! „Betmen” je tako u hipu zbrisao, po mnogima sigumije hitove „Indijanu Džonsa 3” i Jsterivače duhove 2”, postavivši nekoliko rekorda. U subotu 24. juna, zabeležen je utržak od 14,5 miliona dolara, što je rekordjednog jedinog dana. Prvi vikend je završio sa 42,7 miliona, što je za čitavih 13 miliona vise od dosadašnjeg, skorašnjeg rekorda „Isterivača duhova 2”. Najzad, oboren je i rekord koji je nedavno postavio „Indijana Džons 3”, kome je pošlo za rukom da cifru od 100 miliona dolara ostvari u 19 dana. „Betmenu” je verovali ili ne, za istu tu stotku trebalo samo 10 dana! Prema prognozama strucnjaka „Betmen” će dostići „Indijanu već 14. jula (oba će rmati po 172 miliona) a onda ga i nepovratno prešišati, i juriti za „Е.Т-jem”. Ako tome dodamo i izvrsne recenzije, koje već sada Oskara za epizodu dodeljuju Nikolsonu, a Tima Bartona proglašavaju za „Spilberga devedesetih”, može se reći da je tnjumf potpun. No, treba sacekati takode sjajno ocenjeni spektakl Džejmska Kamerona „Ambis” (Abyss), pa i „Smrtonosno oružje 2” Ričarda Donera, kome predviđaju veći uspeh nego originalu, pa onda sa sigumošću utvrditi da je filmska sezona 1989. zauvek maknula famoznu 1939. sa trona najuspešnije holivudske godine.

SNIMA SE... SNIMA SE... SNIMA SE...

Novi film Filipa KAUFMANA posle velikog uspeha „Nepodnošljive lakoće postojanja” biće takođe ekranizacija klasika, Ovog puta radi se o romanu A Nina „Henri i Džun” (Henry And June). Džun će tumačiti Izabela Adani, a za Henrijem se još traga. Stiven SPILBERG radi rimejk čuvenog filma Viktora Fleminga „Momak po imenu Džo” iz 1943. Ulogu Spensera Trejsija preuzeće Ričard Drajfus, partnerka mu je Holi Hanter, a film će se zvati „Uvek” (Always).

Još jedan rimejk je na pomolu. Piter HAJMS (Presidio), režiraće novu verziju filma „Uska ivica” (Narrow Margin), koju je 1951. potpisao Ričard Flajšer.

Posle 20 godina pauze režiji se vraća i Rodžer KORMAN (Masakr na dan svetog Valentina, Krvava majka), koji u Italiji snima „Oslobođenog Frankenštajna” (Frankenstein Unbound) sa Piterom (Robokap) Velerom, Raulom Hulijom (Poljubac žene pauka) i Bridžet Fonda (Šag), ćerkom Pitera Fonde. Stiven SODERBERG, laureat kanskog festivala (Seks, laži i videotraka), najavio je dva nova projekta, Prvi govori o ekonomskoj krizi 1929. i baziran je na romanu A E. Hočnera „Kralj brda” (King Of The Hill), Producent je Robert Redford. Drugi je mnogo ambiciozniji i skuplji. Producent je Sidni Polak, naziv mu je „Izgubljeni brod” (The Lost Ship) a govori o grupi muskaraca i žena koji su na brodu preživeli nukleamu kataklizmu. Tek što je završio snimanje filma „Johny Handsome” sa Miki Rurkeom, Volter HIL priprema novi projekat za firmu CABLCO. Naziv je „Američko gvožde” (American Iron). Nemački . reditelj na privremenom radu u Holivudu Volfgang PETERSEN (Podmomica, Beskrajna priča), počinje snimanje novog filma po romanu Ričarda Nilija. Zove se „Plastični košmar” (Plastic Nightmare) a protagonist! su Vilijam Hart i Sisi Spejsek.

19