Ritam

NAJAVE KONCERATA

FIREHOSE U SEPTEMBRE!, THE SUGARCUBES VERO VAINO U NOVEMBRE JESUS AND MARY CHAIN MOŽDA U DECEMBRU...

FIREHOSE 18. IX ZAGREB, KULUŠIĆ 19. IX LJUBLJANA, K 4

NME REAGUJE NA INTERVJU U „RITMU”

The WEDDING PRESENT, odnosno sam DAVID GEDGE objavili su delove svog dnevnika sa evropske tumeje u New Musical Expressu, i dalje vodeéem britanskom rnuzičkom nedeljniku. Na rnestu na kome spominje koncet u Beču, Gedge komentariše i „prisustvo prijatnog jugoslovenskog profestora matematike, koji je prevalio dug put iz svoje zernlje da bi video nastup jednorukog bubnjara i popričao s nama o bolnim dilemama svoje zernlje”. Juraj Sifter, pomenuti profesor matematike na Sveučilištu u Zagrebu, jedan je od potpisnika ekskluzivnog intervjua sa The Wedding Present objavljenom u prethodnom broju „Ritma”. Jurajev prethodni rad na pisanju o muzici poznat je starijim čitaocima „Džuboksa”, ili recimo vlasnicima knjižice P.U.N.K. Darka Glavana izdate u Džubokboks biblioteci, a u čijem predgovoru se izražava zahvalnost J.Š. za „dugogodišnje prijateljstvo, imanje dovoljno živaca da se pročita i prepravi sav materijal unet u knjigu”, sve to zato sto je u to vreme Juraj slovio kao „najveéi ekspert i entuzijast punk rocka, new wavea i srodnih rockerskih ekscesa”. Priznajem da sam i sam tad želeo da se upoznam sa pomenutim čovekom iz senke koji se ustvari nedugo zatim potpuno povukao u nju.

Činjenica da su dva njeova teksta objavljena u broju 6/7 „Ritma” recito govori o tome da je, posle Branka Vukojeviéa Gednog od urednika „Džuboksa” čiji ste tekst o E. Costello citali u br. 5), još jedan čovek čiji su napisi svojevremeno čitani sa strahopoštovanjem osetio potrebu da pokloni muzici nekoliko svojih opservacija i priključi se na taj način jednoj sasvim novoj generaciji koja pokušava da ispiše svoje poznavanje populame muzike i svela oko nje. Postoje samo dobre tradicije - ponavljanje loših stvari iz prošlosti jednostavno je nepoznavanje sebe. Juraj i Brako su tu da bismo se setili da pisanje o ovim stvarima ima svoju i te kako slavnu prošlost. Sto se lice Jednorukog bubnjara” iz ove sasvim neočekivane reakcije na intervju dat „Ritmu”, on je Simon Smith i zaradio je „teniski lakat” - originalnog bubnjara Weddoesa zameniće na odredeno vreme niko drugi do Topper Headon, nekada na istoj poziciji u The Clash. Tokom oktobra očekuje se objavljivanje prvog albuma Wedding Present za veliku finmu (RCA), a singl „Kennedy” već je najavljen za sredinu septembre. D.A.

U prethodnom broju „Ritma” mogli ste procitati sve sto trebä znati o jednom od najinteresantnijih američkih ■ sastava koji trenutno deluju. Ukratko: posle raspada legendamih MINUTEMEN (tragična smrt pevača D. Bonea stoji iza te činjenice), druga dva ciana nisu nameravala da nastave rad zajedno, ali ih je na sreéu u tome sprečio do tad anonimni ali talentovani Ed from Ohio. FIREHOSE su dosad snimili tri albuma (treći - „Fromohio” upravo predstavljaju na ovoj tumeji), istražuju&zvukdTiagraicrTOkenrola + španska akustična gitara, funk, jazz... Program kluba K 4 za jesen 1989. 12. X DOUGH BOYS (Kanada) 21. X COSMIC PSYCHOS (Australia) 14. XI NAPALM BEACH (S.AD.) 16. XI FLAMING LIPS (S.AD.) 17. XI CLICK CLICK (Velika Britanija) 21. XI YOUNG GODZ (Švajcarska) 6. XII VOLCANO SUNS (S.AD.) Pored pomenutog programa, koji ćemo propratiti svojim najavama i izveštajima sa koncerata, Igor Vidmar proudly presents mogućnost da u hali Tivoli gostuje 20. XI islandska grupa THE SUGARCUBES (intervju u ovom broju „Ritma”), a na istom mestu 8. Ui 9. XII JESUS AND MARY CHAIN. Živi bili pa obnevideli, ako sve bude kako je najavljeno. Nadajmo se.

IN MEMORIAM: VIC MAILE VIC MAILE, poznati britànski produced! umro je sredinom jula od raka jette. Maile, koji je bolovao od diabetisa godinama, potpisao je produkciju hit singla Tom Robinsona „2 4 6 8 Motorway” i miksovanje kompletnog ključnog Motorhead albuma „Ace Of Spades”. Tokom sedamdesetih, Maile je sarađivao na pločama grupa Eddie And The Hot Rods, Dr Feelgood, Kilburn And The High Roads (band kogaje svojim prisustvom krasio lan Duty), Vibrators, 999, Brinsley Schwarz i još gomile drugih sastava sličnog, čvrstog rokenrol zvuka. Pored pomenute Saradnje sa Tom Robinsonom i Motorhead, oslaće upamćem i kao cóvek odgovoran za zvuk Thé Godfathersa na svim njihovim dosadašnjim izdanjima. Oni su preko svoje firme izdali maio saopštenje sledeće sadržinc; „Producimo je sve što smo snimili od prvog dana i, uz to, bio i drag prijatelj. Bio je nezamenljiv. Mi smo uništeni”. Njegovim tihim odlaskom britanski rock je izgubio jednog od ondi ljudi koji su godinama gradili zvuk skoro svih najzapaljivijih rhythm and bluesu okrenutih ostrvskih grupa, stvarajući kopču sa slavnim danima engleske bluz scene iz šezdesetih godina i produžujući na svoj nacin trajanje ove originalne škoie duboko u osamdesete.

8