Ritam

Video

Ve(jko Radosavljević

FILM MESECA

Shocker - Napadač (1989), SAD, геžija: Ves glavne uloge; Majkl Marfi, Piter Berg, Kami Kuper, Mič Piledi, trajapje: 105 minuta Izgleda da će Fredi Kriger, najopakija ličnost horora osamdesetih, dobiti opasnog konkurenta u Horasu Pinkeru, glavnom (negativnom) protagonisti filma „Napadač”. Tako bar tvrdi Ves Krejven, čovek koji je obojicu stvorio, a njemu, priznaćete, treba verovati. Uostalom, evo o éemu se radi u filmu. Stanovnici neidentifikovanog američkog grada su zaplašeni masovnim pokoljima u kojima stradaju čitave porodice. Niko ne zna ko je übica, niti kako on izgleda iz jednostavnog razloga što oni koji su ga videli nisu preživeli taj susret. Džonatan Parker, lokalna ragbi zvezda (i usvojeni sin policajca koji istražuje übistva), na treningu udari glavom u okvir gola i iste večeri usni čudan san. U snu on vidi bogalja (hramlje na desnu nogu), obrijanog do glave, kako mahnito villa nožem neposredno pošto mu je pobio celu porodicu. Samo trenutak pre nego što će übosti i njega, u sobi zazvoni telefon. Naravno, Džonatan se budi i saznaje da upravo dogodilo sve ono što je sanjao. Potpuno izbezumljen, on to saopštava ocu (koji je jedini izbegao masakr), ali ovaj mu, razumljivo, ne veruje. Tek pošto stradaju Džonatanova devojka i neki policajci on menja mišljenje i übica, inaée majstor za popravku televizora (!) po imenu Horas Pinker, pada u ruke pravde. Vlasti ga po kratkom postupku šalju na električnu stolicu, ali u toku egzekucije dešavaju se dve veoma éudne stvari; Horas najpre

saopštava Džonatanu da mu je on, u stvari, pravi otac, a zatim preživljava udar struje koji bi za svakog norraalnog čoveka bio smrtonosan. I u tom momentu mi saznajemo da Horas bas i nije normalan čovek, jer u opštem metežu koji je tada nastao on, tj. njegov duh prelazi u telo dežurne doktorke i tako bez problema izlazi napolje. Džonatan jedini shvata šta se dogodilo i kreée u potent za Horasom, iako to nije nimalo lako jer ovaj može: a) da ulazi u ljudska tela, odnosno da izlazi iz njih b) da se kreće kroz električne instalacije. Jedini Džonatanov adut je medaljon njegove pokojne devojke koji se, na žalost, nalazi na dnu jezera. U uzbudljivom fmalu filma (raedaljon je u meduvremenu izvaden iz jezera), njih dvojica se jure kroz televizore (dok u pozadini teče program!), kamere i druge aparate koji iraaju veze sa strujom, da bi na kraju ipak pobedio Džonatan. Naravno, Horas nije mrtav, veéje samo zarobljen s one strane ekrana... Krejvenove najčešće preokupacije - zlo za koje su junaci na neki način sami krivi i snovi kao sredstvo njegovog oživljavanja - prisutne su, dakle, i ovde. Nova je samo interpretacija, s tim da je i struja pridodata, kao elemenat zla (izazivanje mega-kuršlusa na kraju filma predstavlja simboliénu pobedu dobra). Ipak, najzanimljivija je veza između Horasa i Džonatana, odnosno nagoveštaj da su oni možda otac i sin, što bi, opet, moglp da navede na raspravu o Edipovom kompleksu i sličnim stvarima. Dakle, da ne dužim vise, „Napadač” je još jedan u seriji Krajvenovih sjajnih filmova, a vreme će već pokazati može li Horas da se nosi s Fredijem.

RITMOVA VIDEO LISTA MQDERNI RIMEJK

1. Brewster’s Millions - Bmsterovi milioni (1985), SAD, režija: Volter Hil, glavne uioge: Ričard Рпџог, Džon Kenedi,Stiven Kolins, trajapje: 94 minuta. Jedna od pet verzija priče o čoveku koji ce naslediti gomilu dolara ukoliko u odredenom vremenskom roku i pod odredenim uslovima potroši izvesnu (veliku količinu novca. U ovom filmu glavni junak je ne mnôgo uspešni igrač bezbola, a situacija je sledeća: ako mu pode za rukom da za mesec dana potroši 30 miUona dolara (što i nije baš tako lako kao što mu se u početku činilo), naslediće desetostruko vécu sumu (u suprotnom, naravno, ništa), iskreno rečeno „Brusterovi milioni” i nisu baš neki film, ali s druge strane, priča je dobra, ima tempa, par odličnih fazona... Za dobru zabavu više od toga nije ni potrebno.

2. The Bride - Nevesta (1985), SAD, režija: Franc Rodam, glavne uloga: Sting, Dženifer Bils, Klensi Braun, Iгцјацје: 113 minuta. Kada je jedan reditelj kranje sumnjivih rezultata kao što je Franc Rodam („Quadrophenia”, „The Lords of Discipline”) pokuša da napravi novu verzfiu klasika ranga „Frankenštajnove neveste” (iz 1934. godine, reditelj Džejras Vejl, glavne uloge Boris Karlof, Kolin Klajv, Elza Lanéester), onda se tu ne može očekivati ništa dobro. Uostalom, evo o čemu se radi u Rodamovom filmu: doktor Frankenštajn zadržava za sebe nevestu koju je napravio za čudovište, a ono, tj. on, zbog toga uništava čitavu laboratoriju i u očajanju beži. Napolju se sprijateljuje s jednim patuljkom, koji postaje neka vrsta njegovog uéitelja i savetnika. Ipak, nešto kasnije Viktor (to je ime koje mu je u meduvremenu nadenuo patuljak) se vraéa svom tvorcu, ali samo da bi ga übio i onda zajedno sa svojom nesuđenom nevestom otišao u Ameriku.

3. The Blob - Mehur (1988), SAD, režija: Čak Rasel, glavne uloge: Kevin Dilon, Šouni Smit, Donovan Lič, trajanje: 92 minuta Među prvim ulogama harizmatiénog, superstara Stiva Mekkvina bila je i ona u niskobudžetnom SF-horor filmu „Mehur” (godina 1958. reditelj; Irvin S. Jevort, glavne uloge: Stiv MekKvin, Aneta Korsaut, Olin Haulin). Siže filma je bio dosta zanimljiv: na Zemlju pada meteor nepoznatog porekla, a iz njega potom izlazi mehur koji ima nezgodnu osobinu da usisava u sebe sve što mu se nađe na putu. Prilično neočekiva'no „Mehur” je vremenom stekao kultni status i to je verovatno navelö Čaka Rasela da se lati ргаvljenja rimejka. Na žalost, osim kada je reć o specijalnim efektima, stari film je u svakom pogledu superiomiji.

4. No Way Out - Bez izlaza (1987), SAD, režija: Rodžer Donaldson, glavne uloge: Kevin Kostner, Džin Hekman, Sin Jang, Film „Veliki sat” (iz 1947. godine sa Čarlsom Lotonom i Rejem Milandom i Morin O’Saliven u glavnim ulogama) reditelja Dožna Faorua (1904-1963) rimejkovao je tačno četiri decenije kasnije tada malo poznati Rođžer Donaldson С,Baunti”, „Koktel”). Pri£a je, naravno, pretrpela neke izmene, pa se tako umesto u novinarskim, radnja odigrava u vojno-obaveštajnim krugovima, čime je napretost donekle pojačana, medutim, zato je zaplet ostao gotovo u dlaku isti mladi oficir (novinar) i njegov šef (vlasnik novi-

12