Ritam

na) spavaju sa istom devojkom, ali pritom ne znaju jedan za drugog. Nešto kasnije šef übija devojku, a oficir dobija zadatak da povede istragu o tome. On zna ko je übica, ali tada polako počinju da se pojavljuju dokazi koji bacaju sumnju upravo na njega. Film jejako dobro napravljen, ali uopšte nema dvojbe da je stara verzija bolja.

5. Vice Versa - Otac i sin (1988), SAD, režya: Вгцјап Džilbert, glavne uloge: Džadž Rejnhold, Fred Sevidž, Korin Borer, Iгдјацје: 98 minuta Zahvaljujući magiënoj moći tajanstvene iobanje, otac i sin menjaju mesta - tačnije, njihovi umovi to čine - to dovodi do vrlo smešnih situacija, Komedija koja svojom svežinom znatno odudara od šablona standame američke produkcije ovog tipa. Originalna „Vice Versa” je, inaëe, snimljena 1947. godine u režiji talentavnog mladića po imenu Piter Justinov i sa Rodžerom Livsejem i Kej Vois u glavnim ulogama.

6. Crimes and Misdemeanors - Zločini i prekršaji (1989), SAD, režija: Ričard Martini, giavne uloge: Nensi Alen, Din Stokvel. Devojka očajnički rešena da postane trgovac na berzi soje, prodaje dušu Đavolu (odnosno njegovoj pomoćnici, izvesnoj cmkinji) ne razmišljajući pritom mnogo o posledicama, Kada znatno kasnije postane bogata, slavna i uticajna, Đavo dokazi po svoje - želja mu je da preko izazove glad u svetu. Verovali Ш ne, to je komedija. Pravi primer kako se film ipak ne može napraviti od bilo ëega.

8. Welcome Home - Dobrodošao kući (1989), SAD, režija: Frenklin Seiner, glavne uloge: Kris Kristoferson, Džobet Vilijams, Sam Voterston. Prošle godine umro je Frenklin Selber (1920), čovek koji je režirao „Planetu majmuna”, „Patona”, „Leptira”, „Momke iz Brazila” i mnoge druge filmove. U svom poslednjem filmu „Dobrodošao kući”, Selber se pozabavio sudbinom vijetnamskog veterana koji se posle 14 godina od kako je službeno proglašen mrtvim vraća u mewto gde je ranije živeo (a zapravo se posle Velikog poraza oženio Vijetnamkom da bi sačuvao glavu i u torn braku ëak dobio dvoje dece). Prirodno, tamo više niša nije isto: žena mu se preudala, a sin ima već izgrađenu predstavu o ocu heroju i jednostavno ne želi da veruje da je istina sasvim drugačija: Priča uopšte nije loša, ali s obzirom da je glavni glumac katastrolalan (propali pevâë), film može da dobije tek prelaznu ocenu.

9. The Bear - Medved (1989), Francuska, reditelj; Žan-Žak Ano, glavne uloge; Bart, Jouk, Džek Valas, Čeki Kario. Svoju sklonost ka pravljenju filmova sa (doneMe) neobiènom tematikom („Rat za vatru”, pa ëak i „Ime ruže”) Žan-Žak Ano je pokazao i ovog puta - „Medved” je film o lovu na medvede viden iz njihove Perspektive, Zato su glavni glumci Bart, veoma opasni Kodijak medved i Jouk, mladunëe, koji su, to treba naglasiti prošli dvodogišnju obuku da bi mogli da odgoyore na zahteve reditelja. Zbog svega toga, teško je dati odredeniji sud o filmu; zanimljiv je kao eksperiment, tu nema dileme, ali ko će imati strpljenja da ga gleda, veliko je pitanje.

10. A Dry White Season - Mrtva sezona za belce (1989), SAD, režija: Juhan Palsi, glavne uloge: Donald Satelend, Jirgen Prohnov, Marlon Brando, Suzan Sarandon. Film o kojem se tokom prošle gođine dosta pisalo, ali ne zbog njegovih visokih umetničkih domela, već zbog toga što se posle dobrovoljnog devetogodišnjeg izgnanstva Marlon Brando vratio glumi (da li je sluëajno što je odmah bio nominovan za „Oskara”?). On igra južnoafričkog advokata koji je angažovan da bi dokazao da, suprotno onome što većina običnih građana (kao) misli, policija te zemlje zaista zverski postupa prema cmcima. Inaëe, glavnu ulogu u ovom filmu ima Donald Saterlend koji zapravo i pokreće ëitavu istragu, a na kraju ëak i strada zbog toga što je pokušao da istara pravdu.

13

OSTALO JE JOŠ 600 PRIMERAKA DEBI ALBUMA „NAJVAŽNIJE JE BITI ZDRAV” GRUPE OBOJENI PROGRAM , JEDAN OD NJIH MO/.E BITI VAŠ" Potražite u knjižarama; Zagreb; „Moderna. vremena”,’Kordunska .1 Beograd; „Srečna galerija” SK.C, Maršala Tila 48 Novi Sad: „Doroteja”, Daničićeva 1 „House club”, Žuta kuća, Islarski kej. 17 Nolit - „Jakov Ignj'atović”, katolička porta 6 „Selena”, privatna prodavnica ploča. - SPENS Niš; SKC, Šumatovačka bb ,

"ВИ&СФ КЛУЕ’ СВАКИ ДАН • од 15 - 21ч • О СЕМ ИЕДР.ЉЕ

Pouzećem za 70,00 din. + troškovi poštarine, uz besplatan katalog velikog broja CD-a najboljeg rbkenrola od šezdesetih do devedcsetih-(koje snimamo na vaše ili naše kaste), na ađresu:; SEARCH and ENJOY c/o DIGITAL RECORDINGS P.p. 72 ’■ 41020 Novi Zagreb 0