Ritam

BEATLE BOYS

Čak ni najvisprenije defmicije koje su pratile Neila Tennanta i Chrisa Lowea u dosadašnjih šest godina njihovog javnog života ("Tha Smiths na koje možete plesati") nisu uspele da dotaknu sužtinu genijainosti načistije britanske pop grupe prošle dekade. Pet Shop Boys su bili i ostali sve ono što savržen Pop mora biti: plastični, duhoviti, zarazni i šareni - sve u svemu, nešto neodoljivo na benzinskoj pumpi, u supermarketu i 'Verovali ili ne", čak i na TV Politika. Nedavno smo dobili novu, petu po ređu, ploču Pet Shopßoysße/iaWour ko-

ja nastavlja pop liniju albuma Please (1987.), mudro napuštajući plesne teritorije u koje su zakoračili pločom Introspective (1988.) i produkcijsku strategiju zbog koje su cinici njihove ploče opisivali kao reklamuza najnoviju generaciju muzičkih kompjutera. Industrijom kruži priča da su Chris i Nell, zajedno sa producentom Haroldom Faltermeyerom, najveći deo vremena uložili na potragu, po nemačkim prodavnicama, za po danažnjim kriterijumima davno prevazidene i zastarele sintisajzere prvih generacija. Šla ovozaista znači govori čovek koji je njihov prethodni album nazvao SgL Pepperom disco muzike, Neil Tennant: "Mislim da danas Pet Shop Boys pripadaju široj kulturnoj tradicijl, na isti način kao što su Beatles deo šire kulturne tradicije, Oni nisu deo samo pop muzike. Nas vidim u kultumoj tradiciji, recimo, Joea Ortona ili Noeal Cowarda, tako što mislim da smo iozbiljni i komični i bazbrižni i britki i sentimentalni." Ovim rečima pridodajte Behaviuor i dobićete novu definiciju Pet Shop Boys za devedesete: "The Beatles u discu!" G.P.

KLIK

2 LIVE CREW su konačno Izašli na kraj sa sudskim procesom na Florid! koji je pored sve ostale halabuke koja se oko njih digla u poslednje vreme ozbiljno pretio da za bar za izvesno vreme prekine njihovu karijeru. Sud u Fort Loderdejiu je odbacio optužbe zbog opscenosti najednom nastupu poštoje dokazni materijal, snimak svirke, ocenio kao nedovoljno jasan. Da su bili osuđeni mogla ih je zadesili kazna do godinu dana zatvora.

ZEMLJOTRES

Neil Youngje oduvek važioza jednu od najnepredviljivijih osoba u rock’n’rolu, ali su samo najveći optimisti mogli očekivati da će svega godinu dana posle sjajnog albuma Freedom, dobiti još neverovatniju ploču. "Feedback is back" je bio reklamni slogan kojim je najavIjivan još jedan proizvod Youngove nove kreativne mladosti - album Ragged Glory, 60-minutna gitaristička ekstaza sačmjenasa najboljimsastavom kojije Young ikad imao - Crazy Horse. Ekipa odgovorna za remek-dela poputEverybody Knows This Is Nowhere stumtia je ovu ploču na Youngovom ranču u sevemoj Kalifomiji, čiji žitelji verovatno nisu ni slutili da nekoliko zemljotresa koji su potresli tu oblast ovog proleća predstavljaju, kako Young kaže "blagoslov majke Zemlje" kojim je pozdravIjeno snimanje nekih od najfascinantnijih trenutaka albuma. Sve žto je obeležavalo Youngov zvuk pre dvadesetak godina, ponovo je tu - tutnjava ritam sekcije, škripućevišeminutne solaže, sirovi rifovi i zavijajućizavršetci pesama. Nema pauze ni predaha -Ragged Glory kipti stražću i silinom od uvodne Country Home do zaključnog hendrixovskog opela Mother Nature. lako D. Makavejev kaže da spomenicima ne treba verovati, Ragged Glory jejedan komese treba pokloniti. Do zemlje.

Tomislav Gruiić

11