Ritam

I-JU-JU!

a ste pre deset godina članove grupe U Skripcu pitali ko su i šta rade, oni bi se radovali. Danas, oni na ta pitanja umeju № "кШ da odgovore. U međuvremenu, niti su dotakli dno života, nitu su, kao ostali inteligenlni momci, stremili suStini. Ako ||а 4s postoje mistifikatori ove grupe, neće verovati da ih jeod stihova "Proleće opet se budi i opet cveta sve"do'Teško mije S samom da se borim, kada su mene svi napustili", dovela čisla muzička intuicija. Podneli su rizik da od simbola pionira zabave one generacije beogradskog novog talasa pokušaju da postanu svesni POP bend. Ipak, izgleda da je tu bilo i i nekih priprema. Nije prošlo ni sedam godina, a oni su opet sa nama. Dali ćemo imi opet biti sa njima odlučiće ploča Br ЈШ ко Ј а Ј е lret>al ° da se zove/1 jaja, ojeje. "Aja?" pitao bi Delča. "O, je?" uzvratila bih pitanjem. "Hitam da pitam za ßitam." LL - L Na pitanja odgovara Delča, pomaže mu Vasa, a dobacuje im Luka. Ova podela odnosi se na intervju po imenu (da ostanemo u stilu)

Zašlo ste se ponovo skupili, zašto baš sada? DELČA: Shvatili smo da ništa ne valja, pa smo rešili da napravimo neito dobro, Misliš da nisu vajjali vast samostalni projekti? DELČA: Moj je pukao, hvala Bogu. Zato što nije bio dobar, Vule je ostao pri Skripcu, napravio je neke dobre pesme, ali nije uspeo. Verovatno zato Sto ja nisam bio tu. Vasa i Luka su napravili dobru ploču, da nisu tu rekao bih svašta. VASA: Da ti nismo uradili i ovu ploču? DELČA; Da, ha, ha, ha. Ja jednostavno nisam imao nikakve šanse. Zbog organizacionih problema? DELCA: Pre svega, objektivno zbog toga. Ne govorim ništa loše ni o kome, aliEncojebiopogreSan izborproducentaza mene. Kada sam to shvatio, sve je otišlo predaleko. Enco je OK, ali ne za mene. A imao sam i nekih privatnih problema iz kojih nikako nisam mogao da se izvučem. U meduvremenu, Vasa i Luka su naučili da produciraju? DELČA: Jes, vala, naučiše. Svi su nešto naučili, samo sam ja ostao gde sam bio. Dobro, ti si diplomirao. DELČA: Ja sam dipl.

Otkako su se pre nekoliko godina razišli članovi grupe Uškripcu imaju za šta da odgovaraju. I pojedinačno i kolektivno. Ovde to uglavnom čini Milan Delčić, prvi rocker autor TVserije koja će se od januara emitovati u udamom večemjem terminu subotom. Priča se i o ponovnom okupljanju grupe i novom albumu. A kome se bolje odgovara nego svojoj bivšojženi.

Idete na MESAM, raduješ li se? DELCA; Radujem se što ću da imam super odelo. Ha, ha. Imaćuodelo koje će umesto epoleta imali, onako, znaš (pokazuje na ramena) dva govneta. Jedno sa desne strane, drugo s leve. Čjjaje to ideja? DELČA: Bila je jedna predstava koju sam ja napisao, naime moj diplomski rad, koja je igrala u Aleljeu 212, i koja je po nekima bila neduhovita. Meni se tekslsvidao , ali je tu stvoreno milion problema.

Eto, iz le predstave je ostao jedan kostim, koji je u predslavi nosio Milutin Butković, a koji je revolucionarna kreacija Angelina Allagić. Zašto ćeš se kostlmirati za MESAM? Meni se člni kao da ćeš imati iron! ćan odnos prema onome šln pevaš. DELCA; Ne znam, ja nemam lakav utisak. To je onako, liči na to, ali nije to. Meni liči na vreme kada ste se pojavili, kada ste bill okarakterisanl kao art grupa. DELČA: Šta to znači? To znaci da ste imali umetnlčkih pretenzija, naročito zahvaijujuci tebi i Vasi, tada mladim i nadobudnim. DELCA: Sva sreća da je Vule bio tu. Da smo bill samo Vasa i ja, od nas bi ispalo... neznam zapravo šta... LUKA: (prviput dobacuje) Ništa! Ha, ha! DELCA: Tako smo sa Vuletom ipak više pop nego išta drugo. Ja imam stalno neke besmislene polusvade sa Ijudima koji mi govore: Hari Mata Hari, tojesranje... Ljiga... Nije tačno! Oniradesvojposao,pravepesme kojesuzakola ukoja uđeš, staviž kasetu u kasetofon, gde bi inačestavio kasetu i putuješ negde. Ja znam milio ljudi koji tako rade. Imaju malu decu, imaju malo veću decu, imaju bilo koga, to funkcioniše za sve. To jenajobičnijipop. Da to nije neka pripremljena odbrana u slučaju date optuže za preveliko naginjanje komercijalnosti? DELČA; (gorko) Ha, ha. Kad me neko za to optuži ja prestajem da razgovaram sa njim. Ako imaš bilo kakav stavoLepom, oonomšto tiodgovara i onom što ti ne odgovara, onda ti, kad kreneS da radiS ploču, uvek polaziš od sebe, ali razmišljaš i o tome ko će teslužati. Jersa malo ljudi, pop više nije pop! Uvek smo bili na ivici nečg što naginje ka takozvanom Ann i nečega Sto je čista komercijala. Meni je drago ćto smo na toj ivici, jer to je ono žto nam svima odgovara. To je naš zajednički sadržalac. Imamo stvad koje su jasno opredeljene za jednu ili drugustranu, ali je ipak suština, dajeto po sredini. Na taj način su delovali Bryan Ferry i Roxy. Non stop na ivici. Delča, ti si čovek koji nema apsolutni sluh. DELČA; Pa u kafani nemam. (ironiino) Ni nasnimargu. DELČA; Šalim se, da. Evo, u grupi U škripcu koju je Vule napravio sa tim Acom postojalesuzaista dobrepesme. Kadsam jednom naleleo na

34