Ritam

trie Lady studija, a gomila tehničkih perverzija pmža posetiocima moguenost da na izloženim instrumentima uz kompjuterske savete, isprobaju genijevu gitarsku magiju. Muzej je osnovao "kompjutersM čarobnjak' 1 Paul Allen, uz to i vemi Hendrixov obožavalac, a podišku je pružio iAI Hendrix, otac legendarnog gitarsite, obećavši da če priložiti i svoju Menu kolekciju u kojoj senalazei Jimijeve zlatne ploče.

BRZI BENDOVI SRBIJE

A ini se da je ovogodišnji prvi video rock festival - Brzi bendovi Srbije (održan 24. - 27. novembra) - označio da je do javnosti konačno došlo saznanje da već par godina u beogradskom, ali i srpskomrock podzemlju, deluje sasvim nova generacija sastava koja je defmitivno raskrstila sa konceptom "Paket aranžmana". Sve repove koji su se vukli za novotalasnom ikonografijom deflnitivno su prerasli ovi novi bandovi, dovoljno autonomni u odnosu na prethodnike i dovoljno autentični da stvorejednu novu r'n'r scenu. U tom smislu, ovaj je festival (kao i TV emisija "Afirmator") odigrao jednu od ključnih uloga u njenom promovisanju i - možda etabliranju. Ono što se zakuvavalo poslednjih godina u podrumima, naime, doživeloje (ne)očekivano pompeznu reklamno-informativnu kampanju. Ideja dodeljivanja nagrada za irmoštvo kategorij a , na srećan način je obesmislila "takmicarski" karakter festivala - praktično svako ko je bio prisutan ogrebao se za neku nominaciju ili nagradu (po prilagodenom MTV Awards sistemu). Ovaj put, to su bili:

Najbolji video spot - "Ide voz" (Direktori) Najbolji frontmen - Drakula, vokalni solista Direktora Najbolja režija - Koja, Kiki i Goran Gajić (NTV Studio B), "Da li znaš za neki drugi ritam" (Disciplina kičme) Predlog za hirrmu - "Koska" (Kazna za uši) Nagrada za kompletan utisak (koncert + video) - Deca loših muzičara Najbolji koncertni nastup - Cmi lilihip Najveća nada - Plejboj Nagrada za kompletnu video produkciju - Ekatarina Velika Najbolji gitarista - Ivek (Kazna za uši) Najbolji basista - @ika (Deca loših muzičara) Najbolji bubnjar - Miško (Plejboj) Organizatori, Dom omladine i RTV Srbije, najavili su da će iduće godine ista manifestacija imati svoje drugo izdanје- N.D.

TRANSSEX HARDCORE ONE MAN SHOW

Kada neko umetnicko delo izazove kontraverzu, kvalitet je neosporiv. Transsex hardcore one man show Milana Delčića je na "Bitefu pod blokadom” doživeo salvu kontraverzi gde su pojedini pozorišni kiitičari išli toliko daleko tvrdeći da ova predstava nije ni za trećerazredne tajlandske porno klubove. Delča je ipak uspeo da napravi ono što je zamislio. Lucidnu, provokativnu, vrcavu predstavu u kabaretskom maniru koja aktakuje na puritanski i konzervativni milje,. Po rečima samog autora, ideja vodilja je da kič ne postoji. U tom slučaju ovaj kabare je iskrivljeni pogled na sve ljudske sklonosti, od nekrofilije preko somodije i homoseksualizma do čiste ljubavi kao najveće pervezije... "Bez ijedne psovke"... kaže autor, Delčić je od trivijalne teme napravio androginu persiflažu, maksimalno prizemljujući i lišavajući nepotrebne mistifikacije sve ljudske sklonosti. Upravo na isti ili makar sličan način kao što će čitalac psovati autora ovog teksta zbog nepotrerbne mistifikacije predhodne rečenice. Jedan uman čovek je odavno naglasio- "Sve što je ljudsko nije mi strano!", što o opravdava i formu i sadržaj ove predsdtave, koja se sastoji od mišmaš kompilacije Frojda, verovali ili ne, Ginisa i samog autorskog izraza. Naravno, jedna od glavnijih vrlina ovog kabarea su i beskrajno simpatične hostese koje svojom atraktivnom pojavom doprinose opštem utisku. Svetlucavost, napadne boje, potencirani kičeraj, šund je opet svesna namera. Kao što Delčić reče... "Felado i Kuninlingus, što bi rekli intelektualci". Transsexhardcoreonemanshow je šarmantan pokušaj da se skandalozno svede na težnu popodnevne kafice. Celokupna provokacija se sastoji iz verbalne manipuilacije i glamurozne kostimografije. No, možda je sama ideja da Delča bude pripovedač, tvorac, glavni glumac i ceremonijal majstor - pomalo pretenciozna i ponekad nefunkcionalna Brutalno-nije, Perverzno-tako tako, duhovito-otprilike, šarmantno-jeste!!!

Aleksandar S. Janković

13