Ritam

GLUVE KUCKE “BUGIMEN" (Carlo records), LP Biti rock'n'roll bend I imati ploču sada i ovde бак i u odnosu па prošlu godinu sada i ovde je fenomenološka senzacija koja tera na smeh na suze na radost na euforiju. Nije bitan omot, nije bitno kako je vinil izrezbaren, nije bitna cena, bitno je da je to ploča i to опа sa rupom u sredini. I još pride đa je to rock'n'roll bend. Senzacija, uistinu. Omot ploče Bugimen jako je zanimljiv. Ogromni đavo sa ksve džointom među zubima i masonskom ružom na mišici ruši i narušava ravničarsku harmoniju Zrenjanina, rodnog grada Giuvih Kučki. Muzički sadržaj ove ploče na žaiost ne narušava je baš preterano. Ovih đeset pesama bi zvučale mnogo ozbiljnije da nije neko drugi sve to već jednom odsvirao. I to više puta,. Singlovi "Suzana", “Đavo" i “Alison" za nijansu više liče na Gluve Kučke nego ostali materijal, Ploča "Bugimen" Gluvih Kučaka se može zahvalno posmatrati kao antipod prostora odakle potiču. Može biti zgodan soundtrack za vožnju bicikla kroz ušorene ulice. Može nadasve zanimljivo zvučati uživo svima koji pate ođ ravničarske depresije. Ali, vojvođanski bend koji stavi ultimativnu SURF pesmu na kraj ploče ne može biti ozbiljan. A tu ni Partibrejkersi ne mogu ništa.

Aleksdandar S. Jankovič

EKV "NEKO NAS POSMATRA 1 ' (PGP RTS), LP, kas EKV odavno više ne spadaju u underground i subverzivni svet rokenrola, a nemaju ni umeća nl volje, ako je to uopšte

važno, da se do kraja etabliraju na esiradu. Takva pozicija im, u suštini, imajuči u vidu sve veču nemoć svake njihove nove ploče, najviše i odgovara. To je opravdanje "pred svetom" zašto se ne zagrize do kraja i krene, recimo, u osvajanje Bajaginih pozicija. To je i opravdanje pred samim sobom zašto se - u kreativnom smislu - životari, a ne živi. Nekada je EKV bio sinonim za vrhunsku svirku. Ono što se čuje sa "Neko nas posmatra" zvuči kao sastav koji je tek робео da se bavi muzikom (izuzev klavijatura). Čudno je da se, nakon tolikih promena u postavi, i dalje nastoji na koncepciju "prepoznatljivog", EKV zvuka, koji je, uzgred, sve šuplji. No, to je samo jedan od probiema. Veči je onaj koji se tiče kvaiiteta pesama: one su, jednostavno, dosadne. Pretvorene su u nužnu podlogu pevanju i stihovima koji, sa svoje strane, ni Iz daleka nisu onako intrigantni kao pre nekoliko godina. Milan jeste fascinantan pevač, ali kad peva, ne kad recituje. Verbalne poruke su, slično kao na "Dum Dum", izmedju nebuloznog i naivnog, skoro patetičnog, protesta. Drugaje stvar, kako se neko uopšte može baviti protestom ako snima za državnu diskografsku kuću. Sve rečeno, zapravo, upućuje na dozu nemarnosti i, možda, neozbiljnosti s kojom su.EKV pristupili izradi materijala za ovu ploču. Da ne bude i katastrofalan, zahvaljuje se skoro byrneovskoj "Just Let Me Play Some Modern R n R Music”... a iz ličnog ugla: postoje tri pesme (“Neko nas posmatra", “Hej mama', “Bežimo u mrak") koje me podsećaju na nešto što mi se svojevremeno toliko svidelo.

Bojan Žikić

REVOLVERI "24 SATA DNEVNO ROCK’N’ROLL" (ITV Melomarket) "24 časa dnevno гокепгоГ je uspeo skup rokenrol stilskih vežbi - teško bi se moglo, doduše, govoriti o nekim inovacijskim, iii čak i kvalitativnim pomacima domaćeg rock'n ' rolla od strane Revolvera, ali i to je okolnost која im može ići u priiog. Solidna dela iz "zlatne sredine" kudikamo ređe su na meti i netalentovanih epigona i opštijih, ali i strožih, procena kritike i pubiike. U takvoj “konstelaciji snaga”, Revolverima ide na ruku i činjenica da njihov rad (ne ploča) ne prolazi nezapaženo od strane pubiike. Njihova komunikativna atraktivnost podjednako leži u muzičkom kvalitetu i publici poznatim imenima (Švaba i Banana npr.). Kontekstualni značaj ovog albuma u okviru domaće scene je, da to tako nazovem, u pokušaju postavljanja stvari na svoje mesto. To znači ne povratak, već ukazivanje na prisutnost, pa ako hoćete i značaj i lepotu, tzv. gitarskog, melodičnog rocka.

Bojan Zikić

ROZEPOZE “ROKENROL DENDI’ (Carlo records), LP U press materijalu Carlo records za Roze Poze piše da su prvi YU-pub-rock band. To je savršeno tačno, međutim, Roze Poze nažalost mogu biti samo fiktivni rock bend skriven na internim pijankama sa Bežanijske kose, jertaj termin je previše satanizovan u ovoj nesrećnoj zemlji. U Engleskoj su Clash ili Pogues mogli da

120