Ritam

počinju da podsećaju na "sarajevsku školu"), ovo je, na kraju dana, jedna od deset najboljih ploča rock muzike na ovom jeziku koga svi znamo, a pravimo se da ne razumemo čim neko progovori drugim naglaskom. Majke su konačno zadobile u Hrvatskoj mesto koje Partibrejkers imaju u Srbiji. "Krvarim od dosade" je himna izgubljenog vremena u našim izgubljenim zemljama. OVERFLOW u Doroty“ (Trip Records) CD, LP, kas Možda malo slabije pesme nego na njihovom remek delu debiju "Through The Department Store" (Slušaj najglasnije, '91.). Koprivnički heroji tinejdžerskog pop punka ipak i ovde imaju srce na pravom mestu i svaka melodija kuca u njegovom ritmu. Čak i u Hrvatskoj - Evropa ne počinje u Zagrebu. MESSERSCHMIDT “Shake The Thlng“ LP (Slušaj najglasnije) Sjajan primer najčišćeg, neumornog garažnog rhythm & blues oranja po standardima i originalima. Možda i uspelije od debija "Foxxin’" (’9O), Miro Kusačić cedi iz nove postave maksimalno dostignuće, jedan od najboljih ovdašnjih r'n’b albuma. Tvrdimo. KUD IDIJOTI "Tako je govorio Zaratusta" (FBI) CD Treći LP vaših omiljenih Puljana donosi nam poznate i nepoznate melodije, od koji če vam se neke dopasti, a neke neće. Ukratko - to vam je, što vam је. inače, ploča je dobra i raznovrsna. Valjda će vam se i svideti kad je kupite. (Napomena: poznate melodije

kao “Pula" i ”lo sonno dittatore" nisu do sad bile snimljene kako treba), ZADRUGA “Od blata do zvezđa" (Slušaj najglasnije) CD, kas Zagorski garage/punk zvuči baš onako kako biste zamislili pevanje na kajkavskom na temu životavu malom selu i krajnje jednostavne, zapaljive gitarske riffova, kojima bi se hvalili i poznatiji sastavi. Mestimično duhovito krljanje koje tek treba da dokaže da je od trajnije vrednosti. JOŠ IZAŠLO: HLADNO PIVO u Džlnovski" (Trip Records), ANESTEZIJA - "Еуе For An Еуе" (Trip Records), PSIHOMODO POP "Srebrne svinje" (Orfej), GRAD - "Amerika" (Nema problema), NENO BELAN ■ “Vino noći“ (Croatia Records), PARNI VALJAK "Godine proiaze 1 & 2" (Croatia Records) MUZIČKA STAMPA: METALWORLD (REA Trgovina d.0.0., pp 6600, 41090 Zagreb) 96 str. 30 strana otpadaju na blistave heavy metal postere. Što se ostalog tiče, štedl se na svemu, a posebno tekstovima ipak, bar jedna narodska rock novina iz Hrvatske! HEROINA NOVA (Zoran Jačimović, Hrvatske republike, 54000 Osijek) Nastavak stare "Herolne" u vidu novine, umesto magazina. Približno ista ekipa, približno iste teme. Istovremeno predstavlja kontinuitet "Ouoruma", "Tena" i ... "Ritma".

MAKEDONIJA: ARHANGEL "Arhangel 2" (MTV) kas Pomalo neujednačeno, ali oni vrhunski dometi Vrteva & ostalih prave od Arhangela jedan od najinteligentnijih gitarskih pop-rock bandova balkanskih prostora. Opštenarodno slavlje oko njih u Makedoniji nastaje zahvaljujući njihovoj pravilno primenjenoj poetici rocktekstova - oni ne samo da nastupaju kao da imaju šta da kažu, nego to i kažu. Nekoliko lucidnih, toplih gitarskih melodija (britanska škola?), čine ovu ploču nečim što će definitivno ostati da traje: "Dragi moj", "Senište", "Milion dolara" i posebno dirljiva - “Razgovor bez smisla", imaju snagu autentične emocionalne drame. MUZIČKA ЗТАМРЛ: TROTOAR (Naroden front 23/6-13, 91000 Skopje) 64 str. Moderna alter-rock novina iz Skoplja, koja možda preuzima od "Ritma" i neke njegove loše strane, pored dobrih. Ipak, na tuđim greškama se uči, pa "Trotoar" od leta '93 izlazi redovno, na dva meseca (total: 5 brojeva). Od svih ovde pobrojanih, ovaj magazin ima najširi pristup i najraznovrsniji izbor raznih tema kojima se bavi (film i strip odeljak). Makedonski je lak za učenje.

123