Ritam

Ко će šta raditi do kraja godine?

STEVE ALBINI: Konačno ima novu grupu, trio pod imenotn Shellak, te jedan singl - "Uranus". THE AUTEURS: Vrlo brzo sledi nastavak "New Wave" albuma koji je dobio prestižnu muzičku nagradu Мегсигу - već u Aprilu se očekuje novi singl "Chinese Вакегу" (producent ponovo Phil Vinall), a za njim i album "Now Гт A Cowboy". THE BEATLES:ZamalodaseiThe Beatlesi okupe dok "Ritam" nije izlazio. AU ozbiljno - MTV je već doneo takvu vest, koju je kasnije Paul McKartney demantovao. Radi se o projektuzadokumentami Што John Lennonu za koga su muziku trebaU da urade živi The Beatlesi, t.j. da se po prvi put posle toliko godina nadu u studiju, uz podršku Yoko Ono. S druge strane u toku je rad na filmii "Backbeat" koji se bavi najranijim danima The Beatlesa i hamburškom klupskom epizodom. Steve SutcUff, originalni bubnjar, zapravo je u centru ove priče, aU zanimljiv je supersastav koji snima muziku za film, igrajući ulogu tadašnjih The Beatles - njega čine Thurstoon Moore (gitara - Sonic YouthX Mike Mills (bas R.E.M.), David Grohl (bubanj Nirvana) i Greg DulU (vokal - Afghan Whigs). Ringo Starr, koji je iz publike gledao jedan od tadašnjih nastupa The Beatlesa, prokomentarisao je celu stvar sledećim rečima - "i ne treba da zvuče kao The Beatles jer ni oni tad nisu zvučaU kao The Beatles, bili su stalno pijani, mlađi i besni i tako su zvučali. Kao punk pre punka,..". FRANCK BLACK:Nedavnistudijski session proizveo je čak 35 pesama koje će sve biti izmiksovane, pa tek onđa izabrane za novi album (najavljen za Jun), nastavak prošlogodišnjeg polovično uspelog solo debija, kojim je nagovešten raspađ Pixiesa. THE FALL: Neumomo džangrizalo Smith već je spremio novi singl, i najavio albumza April.

BELLY: Тапуа i prijatelji su već napisaU nove pesme, odlazak u studio se priprema, aU pre Septembra ne treba ništa očekivati. BLUR:Novi, trećialbum, nastavak visoko cenjenog "The Modem Life Is Rubbish" je uskoro gotov, sa datumom izdavanja vezahim za ApriL DAVID BOWlE: Najaviojekao prioritet solo album koji bi posle 15 godina obnovio ujegovu saradnju sa Brian Enoom. Još jedno podsećanje na slavne dane kao "BlackTie, White Noise" (uz Nile Rogera)? Do kraja '94. očekuje se i album sa obradama klasičnih Bowiejevih numera pominjuse Suede, Pearl Jam, Smashing Pumpkins i Blur, kao sigurni učesnici... David im je Učno telefoniгао. JULIAN COPE: Pošto jerazrešio pravne probleme sa prethodnim izđavačem (objavljujući za to vreme svoje "izgubljene" ploče koje su se prodavale isključivo preko telefona), Cope je u prilici da najavi album kojim bi se nastavila ona sjajna muzička priča sa "JehovakiU" LP-ja ('92) - radni naziv novog projektabio je "Autogeddon", aU je verovatnije đa će se pojaviti pođ imenom "Head On". Uz to, Cope preti autobiografijom koja će otkriti praVuistinu o njegovoj prvoj grupi -Teardrop Explodes - i Staje sve Courtney Love radila u Liverpulu početkom osamdesetih. Ne možemo da dočekamo. DECA LOŠIH MUZIČARA: Pošto su dočekaU da vide svoj debi LP "Dobar Dan!" na vinilu (Take It Ог Leave It), deca se 'sele u studio da рге leta zgotove uvek "teški" drugi album. Opetimajuhit ipre nego što sunešto snimili - "Vlade Divac". DIREKTORI: lonisnimajudrugiLP uskoro. Novih pesama za zabranjivanje (refren - "svinja saDedinja") koUko žeUte.

ELASTICA: Grupao kojoj setako puno pričalo prošle godine, u Februaru '94 je objavilatek drugi singl ("Line Up"), najavila treći za Maj, a nije još dalanikakve precizne termine za LP. EVA BRAUN: Posleizuzetnogdebija "Prisluškivanja" ('92., Carlo Rec.) i sjajnog letnjeg unplugged nastupa u beograđskoj Kinoteci (postoji i raritetna kaseta sa tim snimcima), bečejski pop stilisti tokom proleća snimaju drugi album.

JUUANA HATFIELD THREE; Bcz obzira što i Evan Dando i pola redakcije Ritma deli mišljenje o Juliani Hatfield (kakvo, koje?), onanastavIja uspešan rast kao nova autorska zvezda grunge i postgrunge doba. Mada novi LP ne treba očekivati pre Božića, "Spin The Bottle" singl je već na Ustama kao deo soundtracka za novi film sa Wynonom Ryder u glavnoj ulozi - "Reality Bites". HOLE: Posle godine u kojoj je postala kompletna žena - supruga i majka, Courtney Love je nazad na stazama slave - sada sa ugovorom sa Geffenom, nastavak đebi albuma "Pretty On The Inside" ('91.), treba očekivati u Aprilu. THE J ESUS & MARY CHAtL Posle prošlogodišnje uspele kompilacije A i B-strana singlova ("Speed Of Sound"), još jedno njihovo neuobičajeno izdanje sprema sa za April - davno obećani akustični projekat sa gostujućimpevačima Shane McGowanom i Hope Sandoval (Mazzy Star). KA2NA ZA UŠI: Albumsa4 nova stuđijska snimka i puno njih sa prošlogodišnjeg koncerta u SKC-u "Izliv radosti, napad sreće" (PGP RTS) - konačno je u prodaji.

4