RTV Teorija i praksa

TRIBINA DVA AUTORA O TV DRAMI

Na tribini Teleforuma u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, održan je razgovor na temu »Filmska i televizijska adaptacija književnog dela«. U toku dva prethodna dana prikazane su filmske drame po izboru Dramske redakcije Prvog programa TV Beograd i to: »Nesreća« Erih Koš Đorđe Lebović, režija Vladan Slijepčević; » Samoća « Andrej Hing Đorđe Lebović, režija Slavoljub Ravasi; » Leptirica « Milovan Glišić Đorđe Kadijević, režija Đorđe Kadijević; »San doktora Mišića« Ksaver Šandor Đalski Branko Pleša, režija Branko Pleša; i druga dela. Povodom prikazanih dela prisutni autori, gosti i saradnici Teleforuma govorili su o kratkom veku televizijskih filmova i njihovoj nedovoljnoj eksploataciji. Pomenuta je mogućnost otvaranja jedne dvorane u kojoj bi se prikazivali srednjemetražni i šesnaestomilimetarski filmovi. Izlaganja reditelja Đorđa Kadijevića i dramskog pisca i scenariste Đorđa Lebovića obrađuju probleme adaptacije literarnog dela iz dva komplementarna ugla. Izdvojili smo ih iz ostalih izlaganja zato što pokreću značajnu diskusiju.

Đorđe Kaduević:

Svi mi koji đuže sarađujemo sa televizijom, dobro se sećamo vremena od pre desetak godina, kada je ceo televizijski program, a posebno dramski, bio u velikoj meri urednički. Urednik je do te mere bio prisutan da je režiser bio samo tehnički izvođač njegovih intencija. Kada su se pojavili autori sa filma, situacija se donekle izmenila i urednici su počeli da shvataju đa su to Ijudi koji predstavljaju nezavisne umetničke ličnosti, da nisu nikakvi tehnički izvođači njihovih intencija, već kompletne autorske figure.

Međutim, stvari su se po inerciji i đalje razvijale u starom duhu. Imao sam čast da na nekoliko festivala pređstavijam Jugoslaviju. Tako se slučajno desilo da zajeđno sa urednikom Vasilijem Popovićem prisustvujem Venecijanskom televizijskom festivalu, na kome je beogradska televizija bila predstavljena filmskom dramom »Darovi rodake Marije«. Ovaj film sam radio prema prozi Momčila Nastasijevića, adaptacija i scenario kao i režija bili su moje đelo. Kada sam dobio zvanični bilten pored mog filma stajali su sledeći podaci;

53