RTV Teorija i praksa

ČASOPISI „RADIO ES TELEVIZIO SZEMLE” br. 4, 1975.

Centar za istraživanja masovnih komunikacija u Budimpešti već osam godina izdaje ćasopis Radić es televizid szemle (RTV pregled), čiji nam je broj 4. iz 1975. godine u ruci. Kao što se iz dodatka s pregledom sadržaja brojeva iz cele 1975. godine vidi, časopis se bavi mnogim pitanjima vezanim za radio-televizijski izraz, počev od istorije madjarskog radija i evropske radio-drame, do najnovijih istraživanja pojava u sredstvima raasovnih komunikacija i pogleda u budućnost razvoja tih medija. Ovaj broj časopisa, je u tiražu od 1000 primeraka objavljen na 17 A/5 tabaka (191 strana). U rubrici „Masovna komunikacija i politika”, četiri autora obradjuju pitanja odnosa načina života i televizije; javnog mnenja, opšteg interesa i socijalističke javnosti; patriotizma i internacionalizma; te interesovanja radnih Ijudi i informisanja u preduzećima. Ne ulazeći u suštinske ocene, treba istaći visoki stručni nivo ovih radova, očigledna ozbiljna istraživanja na osnovu kojih je pisan veći deo priloga. Premda obradjuju izrazito domaće teme mogu da budu zanimljivi (možđa baš zato) i za naše naučne radnike i istraživače. Radovi autora rubrike „Radio i televizija” mogu takodje da budu zanimljivi za naše RTV poslenike. Govore o nedostatku radio-komedija ozbiljnije analizirajući uzroke te pojave u madjarskoj književnosti; o uticaju i širenju televizije u madjarskom savremenom folkloru; o razvoju UKT programa u madjarskom radiju; o poeziji u sredstvima masovnih komunikacija.

U rubrici „Radionica" radovi predstavljaju široki krug zanimanja: od socioloških istraživanja odnosa rada, umetnosti i zabave do teorije sisteraa društvene svesti. U istoj rubrici autori govore o učenju stranih jezika na TV, analiziraju TV dramatizaciju nedovršenog romana savremenog velikana madjarske književnosti Tibora Derija i raspravljaju o kvadrofoniji. Veoma je bogat pregled časopisa i knjiga o inostranim radio-televizijskim izdarijima. Jugoslovenska RTV je, pored rada o kvadrofoniji, pomenuta u prikazu Uneskovih monografija (i Communication policies in Vugoslavia - UNESCO Press 1974.) i u posebnom prikazu u kojem autor Julija Natan prikazuje aktivnost jugoslovenske RTV na osnovu Godišnjaka jugoslovenske RTV iz 1973. godine.

Eugen Verber

„RADIO-TELEVISION OIRT”, br. 3, 1975.

PETNAEST GODINA INTERVIZIJE Redakcija časopisa se povodom petnaestogođišnjice osnivanja Intervizije obratila za intervju predsedniku Saveta Intervizije i predsedniku Državnog Komiteta za televiziju pri Ministarskom savetu Nemačke Demokratske Republike, Hajncu Adameku (Heinz Adameck).

208