RTV Teorija i praksa

2) Predratna medjunarodna radio-unija, prethodnik današnje Evropske radiodifuzne unije UER i medjunarodne radio-organizacije OIR, odnosno OIRT.

snaga 420 kW, največa još uvijek 40 kW, a prosjek 2,1 kW. O Skoplju, četvrtom srednjevalnom emisionom centru u Jugoslaviji, teško je govoriti u vezi s gornja tri, iz dvaju razloga: on se pojavljuje početkom 1941, dakle kasno da bi se mogao uvrstiti u pionire našeg radija; s druge strane, prestaje s radom praktički prije nego je i počeo. U travanjskim danima 1941, uništen je, kao i niz drugih instalacija po Jugoslaviji. Pribrojimo li, neovisno o tome, gornjem i kratkovalni emisioni „centar” u Batajnici i započetu gradnju emisionog centra u Mariboru, u stvari smo nabrojili sve ono što je u Jugoslaviji kroz 15 godina bilo napravljeno na području radiodifuzije. Pripreme za posljednji plan za raspodelu frekvencija, prije drugog svjetskog rata, izvršene u okviru UIR-a ' koncem 1938, pokazuju stvarno slijedeće stanje:

lako po izgradjenom na kraju liste, Jugoslavija ni u to vrijeme, ni ranije, od 1926, nije bila na začelju po onome što su joj medjunarodni planovi osiguravali. S tim u vezi, zanimljivo je pogledati rezultate planova podjele frekvencija koji su Jugoslaviju zahvatili:

40

а) u pogonu Ljubljana sa 5,3 kW Beograd sa 20 kW Zagreb sa 0,7 kW b) u gradnji Skoplje sa 20 kW Sarajevo sa 20 kW Split sa 10 kW Maribor sa 5 kW c) pojačanja Beograd na 100 kW Zagreb na 20 kW