RTV Teorija i praksa

• Različiti pristupi u istraživanju uticaja masovnih medija. • Masovni mediji i svetsko razumevanje - kakvu nam sliku sveta oni prezentiraju? Povodom ove četiri dogovorene tematske oblasti podneto je 15 saopštenja, na osnovu kojih i povodom kojih je zatim vođena diskusija. Treba odmah reči da je i prilikom određivanja referenata i predsedavajućih na sednicama pristup bio izbalansiran, po pravilu smenjivali su se naučni radnici iz kapitalističkih, socijalističkih i zemalja u razvoju. Međutim, u ograničenom vremenu od četiri radna dana ni jedna od tema nije bila u potpunosti razmotrena. Stoga, upravo predstoji napor da se sa idejama iznetim na Desetoj naučnoj konferenciji lAMCR upozna širi kru£ Ijudi zainteresovanih za probleme masovnog komuniciranja u društvu. Valja očekivati da će prezentacija najvažnijeg iz saopštenja i polemike izazvati i nove kritičke refleksije kao doprinos i naših eksperata, koji nisu uzeli neposredno učešče na pomenutoj naučnoj konferenciji. Stoga će u narednim brojevima ovaj časopis publikovati ili izvode ili pojedina uvodna izlaganja u celosti.

STANJE U OBLASTI ISTRAŽIVANJA MASOVNIH KOMUNIKACIJA - GDE SMO 1 KUDA TREBA IĆI? U ovakvom određenju tematske oblasti sadržan je napor da se izvrši razmena mišljenja o istraživanju, danas najprominentnijeg oblika društvenog komuniciranja - masovnog, u najširoj društvenoj i istorijskoj perspektivi. Prvo saopštenje na ovu temu dao je Lotar Biski (Lothar Bisky), saradnik Centralnog instituta za istraživanje omladine u Lajpcigu, DR Nemačka. On je izneo mišljenje da se savremena empirijska istraživanja masovnog komuniciranja oslanjaju na tri teorijska oslonca: istorijski, naturalistički i materijalistički. U referatu je obrazlagao neophodnost prihvatanja trećeg, oko koga se okupila i jedna grupa učesnika konferencije koja je organizovala i poseban okrugli sto poslednjeg dana - za materijalistički pristup istraživanju masovnog komuniciranja. Biski je obrazlagao potrebu da se svi akteri u procesu

1 Više o centru domaćinu konferencije vidi: M.Radojković, Centar za istraživanje masovnih komunikacija u Lesteru, ćasopis „Novinarstvo", broj 3-4, 1974, JIN, Beograd.

216