RTV Teorija i praksa

informadjske tokove, koji se ispoljavaju kao bitna pretpostavka kompetentnog i odgovornog učešća u samoupravnim procesima užc i šire društvenc zajednice. Štampu, na primjer, u Sloveniji čita danas oko 60% stanovništva, a u Makedoniji svega 23% (jugoslovenski prosjek 44%); radio posjcduje 96% ankctiranih stanovnika Slovenijc a 78% Kosova; u Slovcniji jedan telcvizijski prijcmnik dolazi na 1,9%, a na Kosovu na 6,9% domačinstava... Izražcne razlike su takve da u potpunosti opravdavaju kombinovani sistcm zajedničkih i poscbnih programa iz republičko-pokrajinskih ccntara, jer se na taj način mogu najpovoljnijc zadovoljiti interesovanja i različite karakteristike auditorija.' S druge strane, u okviru omladinske populacije mogla bi sc izdvojiti i posebno analizirati radnička grupacija. Mcđutim, ovdje ćcmo samo naglasiti da jc to dio mladih koji sc zbog reiativno težeg društvcno-ekonomskog položaja i nižeg obrazovnog nivoa uglavnom vezuje za „lakšc” sadržajc. Za ovaj dio masovnog auditorija najčitaniji listovi su večernji, a od sadržaja u njima sportski i zabavni dijclovi. Najveći dio komunikacija u slobodnom vrcmenu obavlja sc unutar socijalnih grupa gdje dominiraju teme vezane za svakidašnji rad i život u preduzećima. Takav način komunikacija pogoduje zatvaranju sloja radničhog podmlatka u odnosu na ostale dijelove društva 2 . Vcliki broj istraživanja pokazuje da su obrazovanc osobe daleko kritičnije prema masovnim mcdijima i da im pružaju „otpor” daleko više ncgo ostali. Ovo sc naročito

' Potpunija argumcntacija za ovaj zaključak možc sc naći u sludiji Igora Lcandrova; Oblici ponašanja, stavovi i preferencije televizijskih gledalaca u Jugoslaviji, „Novinarstvo”, 5-4, 1971.

‘‘ Vjdjt.ti rad D.Mojsin i T. Indića; Kulturne aktivnosti radnićke ornladine u slobodnotn vrernenu, „Našc tcmc", 6, 1970. str. 1186/7.

25