RTV Teorija i praksa

banalne ukuse nove srednje klase. Ove nove kulturne elite su stvorile nove medije prestiža, a posebno listove i časopise sopstvenog prestiža. I kao što znate oni su potencijalna klijentela tzv. radio-emisija prestiža ili kvaliteta. Mislim da u osamdesetim godinama neće za vas biti većeg iskušenja od onog da njima služite. One će vas podržavati, laskati vam, podsticati vas i na kraju izđati vas. Čuvajte se elita! Dobro sam ih upoznala na univerzitetima pa mogu da kažem da kada se odlučuje, ove elite pristupaju onima „koji imaju” a ne onima „koji nemaju”, i to sa autoritetom nad promenama, sa autoritetom reda u odnosu na nered. Naravno, one to tako ne nazivaju. One to nazivaju održavanjem „profesionalnih standarda”. Bilo da se slažete ili ne sa ovom analizom, namera mi je bila da istaknem da, ukoliko želite da zacrtate svoj put u osamdesete godine, onda je po mom mišljenju mnogo važnije da se pozabavite dinamičkim faktorima u društvu, da se pozabavite klasnom strukturom i onim što se sa njom događa, nego da se bavite demografijom. Ja cenim vaše bavljenje demografijom, ali demografija stvara auditorijum a ne stvara komunikaciju. Komunikacija počinje onda kada Ijudi čiji se glas nije čuo osećaju da imaju pravo da budu slušani, kada žele da sebe simbolično vide i razumeju.

TRI MODELA Namera mi je da pokušam da na simboličan način iskažem ono što ja mislim da je bila dublja struktura ovih sastanaka.-Da bih to učinila želim da vam iznesem tri paradigme. Čini mi se da su se naše rasprave ovde kretale u prostorima između njih i da je svako od nas tražio onu koja bi bila prava. Da bismo se bavili predviđanjem predložiću vam da sve tri smatrate podjednako vrednim, i problem koji se postavlja u vezi sa osamdesetim godinama nije problem izbora jedne među njima, več se on sastoji u odlučivanju kako ćete ih rangirati, kako čete ih odmeriti.

1. Kibemetika Prvi je kibernetički model koji pretpostavlja da je društvo sistem koji živi ili umire svojom sposobnošću da se prilagođava novim faktorima u spoljnoj okolini.

42