RTV Teorija i praksa

odgovoriti stepcnu našcg materijalnog razvoja, svcsti, kulturc i društvcno-ekonomskih odnosa, nego če uticati da se ovi odnosi unaprcđuju, a na toj osnovi da sc menjaju u praksi merila društvcnih vrednosti.” 1 U pomenutom vrcmcnskom intcrvalu dcfinisana jc uloga i određen položaj ckonomskc propagande u našcm društvu. „Danas možemo rcći da smo uspcli da saglcdamo dve njenc osnovnc odrednicc (misli se na ckonomsku propagandu; prim. Đ.P.). Prvo, ekonomska propaganda je deo tržišno-planskog mchanizma, funkcionalni deo robne proizvodnje i sredstvo za regulisanje ponudc i potražnjc na tržištu, i drugo, ona je deo i to organski deo informativnog sistema SFR| i time smo rekli da za nju važe ista merila koja imaju SK| i SSRN) u odnosu na sistem informisanja u celini.”^ Pouzdanijem zaključivanju o stanju u ekonomskoj propagandi, njenom položaju, uticaju i značaju u nas, znatno su doprinele i dve sad več poznate jugoslovenske manifestacije: Međunarodni simpozijura ekonomskih propagandista 3 i Savetovanje o ekonomsko-propagandnim programima radio-televizijskih centara Jugoslavije, koje od pre tri godine redovno i uspešno organizuje Ekonomsko-propagandna komisija Jugoslovenske radio-televizije. Kako je krajem 1977. godine održano treče po redu Savetovanje o ekonomsko-propagandnim programima radio-televizijskih centara JRT, smatrali smo da je korisno da informišemo o tom savetovanju i da ujcdno iznesemo i ncka zapažanja o koncepciji i načinu organizovanja ovih skupova. Pomenuta savetovanja bave se pitanjima

Ог Berislav Sefer; Uvodno izlaganje na Savetovanju o EPP RTV centara lugoslaviie, Dubrovnik, 3. i 4. novembra 1977, „Bilten” br. 3, strana 9.

2 Ištvan Rajčan; Izlaganjc na mcđunarodnom simpozijumu u Kladovu Uloga ekonomske propagande u stvaran/u slike o /ugoslovenskoi privredi, Jugoslovcnski institut za novinarstvo, „Informisanjc u praksi", br. 3-6, 1977, str. 17.

J Do sada su održana čctiri ovakva simpozijuma: u Portorožu Ekonomska propaganda i društvo, u Cavtatu Mcdiji komuniciranja s tržištem - danas i sutra, u Sarajcvu Društveni i poslovni aspckti ckonomskc propagandc i u Kladovu Uloga ekonomske propagande u stvaranju slike o jugoslovenskoj privredi.

103