RTV Teorija i praksa

bi trebalo da zadrži brzinu, televizija da potvrdi i dopuni njegove informacije, a štampa da ih detaljno i na studiozan način razradi. Interesantno će biti upoznati se sa rezultatima ovih napora, jer se pokušaj čini u izuzetnim uslovima. Naime, Nemačka Demokratska Republika predstavlja primer zemlje u kojoj se svesno otklanja prirodan antagonizam i konkurencija masovnih medija. Ostvareni su dobri rezultati što se ogleda u činjenici da je umanjeno pogubno dejstvo televizije na ostale medije. Вгој filmskih posetilacaje doduše opao ali, uporedo sa ekspanzijom televizije, pokazatelji o broju radio prijemnika i o tiražu štampe takođe ukazuju na Sudeći po tome, radi se o gotovo jedinstvenom slučaju u kome se televizijski medij nije razvijao na uštrb več postoječih, starijih konkurenata.

Statistisches Jahrbuch der DDR, Staatsverlag der DDR, Berlin, 1975, str. 238, skraćena tabela.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST U postojećem televizijskom sistemu Nemačke Demokratske Republike očita je centralizacija, mada se štampa, recimo, širi izrazito regionalno. Pored centrale u Berlinu otvoreni su TV studiji u Roštoku, Haleu i Drezdenu, a do kraja decenije treba da se otvori još jedan, u Erfurtu. Međutim, ti regionalni centri neće biti osposobljeni da samostalno emituju svoj program več če svoje delove produkcije unilateralno upučivati u Berlin odakle će se emitovati. Objašnjavajuči pomenuti koncept razvoja navodi se da u privrednim planovima

55

Вгој radio-prijemnika 1955. god. 1960.god1974-gođ. 5,0 mil. 5,57 mil. 6,11 mil. Вгој TV prijemnika 0,013 mil. 1,03 mil. 5,09 mil.