RTV Teorija i praksa

elektronsko komuniciranje. Več četiri godine nakon lansiranja prvog satelita izvedeni su i pionirski poduhvati ove vrste. Žurba je bila opravdana, jer je koriščenje satelita obečavalo, i obezbedilo, postizanje određenih prednosti. Prvo, komunikacioni satelit može da zameni čitavu mrežu zemaljskih predajnika za integraciju nacionalnih radio-difuznih mreža, ili za njihovo međusobno povezivanje u međunarodnim okvirima.' Drugo, satelitski komunikacioni sistem može da zameni mnogo skuplji metod interkontinentalnog komunikacionog povezivanja uz pomoč podmorskih kablova. U odnosu na satelit kabl je prenosni kanal ograničenijeg kapaciteta, 2 dok su troškovi eksploatacije i održavanja samo neznatno jeftiniji. Treće, komunikacioni satelit može da zameni, u okviru jedne nacionalne teritorije, čitavu šumu primopredajnika između aktivnih radio-televizijskih centara i recipijenata. 3 U suštini ovo bi bila i najvažnija funkcija komunikacionih satelita zbog koje se ogromna većina zemalja interesuje za njihovu primenu. Ali, do sada još nigde njihova primena na ovaj način nije praktično obezbeđena. SAD i Kanada su u zajedničkom programu najviše odmakle na ovom polju. Razvoj spacijainog komuniciranja bio je vrlo buran. Od 1957. godine, kada je, može se reči, bila osvojena bazična tehnologija, ređa se čitav niz eksperimenata radi primene satelita u komuniciranju. Prva ideja je bila da se satelit koristi kao lebdeči primopredajnik elektromagnetskih talasa. On je prvo bio neaktivan satelit, što znači da njegova antena služi samo poput ogledala da se radio-televizijski signali

1 Da bi se recimo, mikrotalasi preneli preko okeana trebalo bi postaviti devetnaest plovečih platformi sa relejima, ili samo jedan primopredajnik, ali visok oko 700 kilometara!

2 Prvi komunikacioni satelit konstruisan isključivo za komunikacionu svrhu ~Intelsat IIIs” bio je težak oko 135 kilograma i imao je 1200 glasovnih kanala. Podmorski kablovi koji se sada koriste imaju kapacitet od 500 telefonskih kanala. ~Wiring the World”, U.S. News and World Report, Washington, 1971, str. 86.

3 Da bi se samo u Srbiji obezbedio kvalitetan prenos TV signaia na čitavoj teritoriji Republike, potrebno je oko 200 primopredajnika, ili dvostruko više nego sada.

189