RTV Teorija i praksa

Od.ros auditorija prema emisijama ozbiljne, klasične muzike Odnos auditorija prema ozbiljnoj muzici i muzičko-obrazovnim emisijama može se okarakterisati prema sledećim podacima:

Tabela br. 6.

Kao što se vidi auditorij prvenstvo daje emisijama Nedeljne muzičke večeri i Istaknliti izvođači. Ti programi okupljaju 1,4 puta veći auditorij nego Muzičke večeri za omladinu. Auditorij emisije Nedeljne muzičke večeri uključuje praktično sve socio-demografske grupe; studente visokih škola i tehnikuma, kolhoznike, službenike i penzionere. Beznačajan po hrojnosti auditorij emisije Muzičke večeri za omladinu sastoji se uglavnom od mladih kojima je ona i namenjena. To su učenici škola i PTU. Oni čine 60 odsto onih koji su naveli da slušaju ovu emisiju stalno ili ponekad. U svojim predlozima i željama u odnosu na radio, slušaoci mole da se „razumljivo objašnjava ozbiljna muzika” za decu, omladinu i odrasli auditorij, a takođe da se „daje više emisija sa uvodnom reči kompozitora ili izvođača o sadržaju i karakteru muzike, o istoriji stvaranja dela”. Slušaoci predlažu takođe da se više pažnje pokloni traženju novih formi emisija posvečenih klasičnoj muzici, trudeći se da one budu što je mogučno raznovrsnije. Šire koristiti takve forme kao što su koncerti-konkursi, muzičko-literarna takmičenja itd.

121

Tabela br 6. (u procentima od ukupnog broja ispitanih) Naziv emisije S 1 u š a j u redovno ponekad Ne slušaju nema ne interemogučnosti suje se Bez odgovora 1. Nedeljne muzičke večeri 10,9 71,6 6,4 15,0 76,1 2. Istaknuti izvođači 10,7 75,6 6,4 15,7 72,0 T Muzičke večeri za omiadinu 7,6 26,5 7,7 19,1 79,1