RTV Teorija i praksa

Za većinu potrebnih analiza tonskih materijala ili njihovo štampanje printerom, zbirni podatak koji čine navedena četiri simbola je sasvim dovoljan. Međutim, za uporedne analize tonskih visina, odnosno verifikacionu uporednu reprodukciju terenskog snimka sa sintetizovanim primerom na osnovu elektroakustički izmerenih tonskih visina potrebni su i takvi maksimalno precizni podaci o tim veličinama koji su prezentovani numerikom u centima (C), a situirani na četiri cifarska mesta, npr. 0072(C) ili 1200(C). Komentarisani podaci koji maksimalno preciziraju ton, na primer prvi stupanj ispod finalisa arhaičnog mačvanskog napeva „Pod Glogovcem žuta trava”, su sledeći: 50x50276 odnosno

a čitav tonski niz tog napeva, muzičko semantički, pa zatim u okviru kodeksa šifara za primenu posredstvom računara, izgleda ovako:

Pri tome se imaju u vidu svi elementi formula visina tonova kao delovi tonskih nizova, što se koristi da bi se muzičko-semantički simboli mogli odnositi na numerički najpreciznije izražene vrednosti tonskih visina. Kod našeg stalnog test-primera br. 1 iz Zbornika Muzička tradicija Srbije II - Mačva, pomenuti elementi su međusobno vezani na sledeći način:

Као što је lako uočiti numerički AOP simboli (-3, -2, -1, 0, 1,2, 3 itd.) se ne odnose na elemente dijatonskog niza, već na konkretne stupnjeve zastupljene u melodijskom toku, a njihove interaktivne veze u bazi podataka odražavaju se „brojanjem i upoređivanjem od strane računara” stupnjeva tonskog niza ispod i iznad finalisa.

128