RTV Teorija i praksa

nedosledno. Ova deca izložena su uticaju programa Televizije Zagreb. Da bismo utvrdili kako televizija utiče na diskriminaciju afrikata, trebalo je izvršiti istraživanje i govora televizije i govora dece na odabranim područjima, U vezi sa istraživanjem govora televizije najpre smo preslušavali program, zatim smo snimali karakteristične primere na kasete i ponovnim preslušavanjem utvrđivali kako učesnici u programu izgovaraju afrikate. Pored ovoga koristili smo i istraživanja Centra za istraživanje programa i auditorijuma RTV Beograd. Njihovi rezultati su nam govorili koje emisije spadaju u red najgledanijih od strane dece ovog uzrasta pa smo slušali i ispitivali govor učesnika u emisijama koje deca najviše prate. Ovim istraživanjem došli smo do konstatacije da u govoru 85% učesnika TV Zagreb ima odstupanja od standarda. Iz sledeće tabele vidi se koliko učesnika i u kojim programima ne diskriminiše afrikate.

ISTRAŽIVANJE GOVORA TELEVIZIJE ZAGREB

Praćenje beogradskog TV programa dalo je rezultate za koje smatramo da ih ne treba tabelarno prikazivati, U toku 10 časova praćenja programa uočili smo samo dva učesnika sa nepravilnim izgovorom ovih glasova. Njihovo učešće u programu trajalo je 10 minuta, što u odnosu na 10 časova iznosi 0,6%. To su učesnici informativnog programa koji ne zauzimaju najznačajnije mesto u skali emisija koje prate deca testiranog uzrasta.

59

Vrsta programa Praćenje izraženo u časovima Ukupno učesnika Ne diskriminišu afrikate Procenat Dečiji program 5 11 9 82% Sportski program 3 5 5 100% Informativne emisije 1 h 30 min 7 5 71,4% Crtani filmovi 30 min 5 5 100% Ukupno 10 28 24 85%