Seljačke radne zadruge i njihova uloga u poljoprivrednoj proizvodnji : predavanje održano na Kolarčevom narodnom univerzitetu

16

чију оиену служи радна норма као основа. Да би се могао обрачунати радни дан за сваки пољопривредни посао, одређује се норма, тј. колико од сваког пољопривредног посла за један дан рада (за 10 часова) може да изврши осредњи члан задруге. Например: један осредњи радник може да покоси на дан 36 ари ливаде и то ће бити норма за тај посао. Ако један радник испуни ту норму за 6 часова а други за 12 часова, обојица ће бити подједнако плаћени, без обзира на проведено време на раду, јер је и један и други изврпшо само једну норму.

Дакле, ко више и боље уради више ће бити и плаћен. Али сви радови на задружном газдинству нису подједнако тешки. Много је тежи посао орање или кошење него чишћење магацина или чување стоке на паши. Зато се радник који обавља тежи посао више плаћа. Да би се то омогућило, сви радови на задружном газдинству подељени су у неколико категорија (најчешће 5), према тежини посла, и норма у свакој категорији различите је вредности, јер је норма у свакој категорији понаособ оцењена са различитим бројем радних дана. На' пример; у I категорији најлакших радова извршена норма вредеће свега 0,75 радних дана, у П категорији 1 радни дан, у Ш 1,25, у IV 1,50 и у V, најтежој категорији 1,75 радних дана. Код радова око стоке, сваки радник се задужује да негује одрећени број грла стоке, рецимо да гаји 10 музних крава и то ће бити норма за тај посао.

Колико ће вредети један радни дан, тј. колико ће се на крају године примити на један радни дан производа и новца, зависи од приноса,, висине производних трошкова и општег успеха задруте. Ако су се сви чланови задруге залагали и ако је руководство задруге правилно руководило пословима, постићиће се виши принос и бољи успех задруге, те ће и један радни дан више вредети. На тај начин је остварена пуна материјална заинтересрваност чланова задруге, не само за њихов лични рад, већ и за већи успех задруге, а то потстиче чланове задруге на бољи и бржи рад и повећава продуктивност рада сваког појединца.