Seljanka

3 живота нашега на селу и у граду. Да међу браћом с бејемо љубав а снагу, да чувамо братско јединство.

Најјача помоћ биће нам Бог, стога вером и мо„литвом ојачавајмо душе наше и пођимо заједно да плевимо коров из жита народа нашега.

Стога нас ево и овим Вашим листом к вама, да да с вама радимо, да се душом нађемо, јер су срца наша љубављу повезана. Подвостручимо снагу нашу, да препородимо живот на селу.

Жена рађа живот, она има највеће право и најјачу

моћ, да га препорађа. На посао мила сестро сељанко.

Олга Керлиц Пелеш

О гајењу живине

У домаћу живину убрајамо: кокошку, гуску, пловку, ћурку, бисерку и др, то су птице које су некад биле дивље, али, их је човек припитомио ради својих користи и свога задовољства. Није тако давно било, кад смо од живине имали мање користи, а она се сматрала као споредна у једној кући; а данас има људи који велике новце улажу у ову привреду, надајући се са правом да своје новце још више повећају. Да је живинарство данас постало један важан извор народног благостања, то нам могу послужнти као доказ многи милиони, које наша трговина прима од свих производа живинарства. | Живинарство не представља само извор за богаћење, већ и једну потребу за сваку сељачку кућу, нарочито ону у којој има ваљана и просвећена домаћица. Излишно би било "наводити: колико једна домаћица осећа задовољство и понос, кад има пуно и разноврсно лепе живине, а у толико пре, ашто од ње не само она већ и цела њена кућа има велике користи и добити. Све мале и редовне кућне трошкове, свака домаћица може и мора подмиривати приходима од живинарства — продајом: јаја, живинског меса, и перја. На први поглед то изгледа мало и ништа, али ако се узме оловка и про"рачуна, онда испада сасвим другојачије. Ако би се у једној кући (газдинству) држало само 20 кокошака добре расе за ношњу, па ако би сваку кокошка просечно снела 140 јаја тодишње, према данашњој пијаци — још излази да би имали