Seljanka
12
Пита од пројина' брашна.
На пола литра млека, узми два јајета, две кашике ситна шећера и мало "соли (на врх ножа), све се то размути у једном суду, затим се додаје све по мало кукурузног брашна (једна пуна чаша). и једнако се мути да буде житко тесто, онда се изручи у један плех који се добро помаже машћу, и метне се одмах да се пече. Кад буде пола печено, узми винску чашу слатког кајмака, једно жуманце, мало ситног цимента и две кашике ситна шећера, све се то добро размути, поспе се горе по тесту, и запече се; кад тесто буде печено сече се као пита и доноси на сто.
Кувана сочна шунка.
Много се домаћица жали, да јој је шунка после кувања сува. Кад се шунка прекува, онда не може дуго да се држи и постане крта и сува. Шунку у опште не треба прекувати. Најбоље је овако учинити: најпре добро опери шупку, па је онда метни у у кључалу воду; али се одмакне лонац с нагле ватре и метни га у крај, да се шунка полагано прокува, а прокувана је онда, кад сланина на њој сасвим омекне, Сад је у оној чорби остави да се охлади. и онда ће бити сочна. У белом вину, кувана шунка нешто је изванредно.
Више се пати од незнања, него од немања. Књига не уме да збор“; алите лепо поучи и разговори. Колико знаш, толико вредиш.
Да чир што пре провали преви чир са медом који ћеш измешати са мало брашна, замеси тесто и преви чир, чир ће се брзо провалити и зарастити.
Пепео од дрвета добро је употребити за ђубрење нарочито за пасуљ и грашак.