Seljanka

У ННИИНННР

16

НАША КУХИЊА ПЕН НЕ

" Пекмез од кајсија и бресака

Измери 5 кгр. кајсија. Очисти их од коштица, само бирај добро зреле кајсије. Ако имаш машину за месо, ти самељи којсије нељуштене, а ако немаш машину, добро их изгњечи чистом руком или великом дрвеном кашиком. У те изгњечене кајсије додај ! кгр. шећера и кувај густо да отпада од кашике. У вруће ћупове сипај и одмах повежи и остави на суво место. Кајсију можеш и да ољуштиш онда протри кроз сито или ђевђир и брзо са шећером кувај. Брзо се кува да би пекмез имао лепу жуту боју. Исто се тако. кува и пекмез од бресака само мораш додати мало више шећера.

Кох од вишања

Скувај једну шољу пиринча са три шоље млека. Кад је куван пиринач остави да се охлади. Овамо измути 4 жуманца са 4 кашике ситног шећера, сипај у хладан: куван пиринач, измешај добро, сад додај и излупану пену од 4 беланца, полако измешај опет са пиринчом, сипај у добро подмазан плех, поравнај лепо и поређај очишћене вишње горе и поспи са једном шаком шећера. Метни нека се пече у пећици (рерни). Кад је печено сеци на крупне коцке и лепо поређај по чинији. Овакав кох можеш да направиш и са кајсијама и

бресквама.

НАША ПИСМА _________

Наранчи Илић — Пађене — Далмација Драга моја Наранча,

Примила сам твоје писмо и драго 'ми је да си код сестре била кад је у бабинама била. Велиш да су тебе послали да јој се нађеш, верујем да је и њој и детету било добро, јер си ти овде учила да се породиља мора јако чувати те да би одржала здравље. Другарице се твоје много радују што ћеш нам у госте доћи. Поздрави све твоје укућане а тебе увек

воли твоја | МАЈЕ.

Одговорни уредник: Даринка Лацковић, Балканска 9. Београд Штампарија „Скерлић“, Милана К. Цветановића. — Београд о бр. 12. Тел. 20-782 · =: у О | ФЕбгА 5) _ 74 =

+ = 2 +. МГ аи