Seljanka

3

добре, рађају децу не за живот, већ за гробље, јер нису просвећене, јер не знају како се деца негују, хране и бране од болести и како им чем се помаже у болести, да не умиру.

Зато се једно наше дете и сетило својих великих патњи, по сећању и причању својих старијих, кад је чуло предавање једног лекара и видело живе слике о томе како се негује и храни одојчад у напредним земљама, као што је Америка, Енглеска, Француска и друге државе. Сетило се својих великих патњи и проговорило. Из речи тог нашег намученог детета видећете како је мучно провело своју младост у дому својих добрих, али непросвешћених родитеља и видећете колико се греши у нашим сељачким домовима, па се, драге читатељке, добро чувајте да не бисте и ви тако грешиле, јер ће те често и дуго носити на себи црнину, а у души тугуи жалост, због напаћене деце, коју ће те морати однети, младу и зелену, у вечну кућу, у хладну и црну раку.

Ево, шта је рекло наше дете:

„Ја сам вам птица у кевезу, или, ако хоћете, ја сам вам прави роб. Роб сам зато што ме нана (мати) одвише воли. Да су моје старије сестре и браћа заживела, можда нана не би толико страховала за мене, а, овако, се боји да ме пусти на сунце, ваздуз, напоље међу сиромашну а веселу децу.

Верујте ми, ја сам роб и то не од јуче, ни од лане, него већ од првог дана када сам пала на овај лепи свет. Чим сам се родила, почела је и моја патња. Оковали су ме већ првог дана и стењала сам у оковима више од по године. Чим сам се родила, нека стара бабица ме је сву увезала и стегла узаном пантљиком (врпцом) од главе до пете. Ево вам те проклете фачлије. Ви их сви добро познајете. Многа су их наша деца горко оплакала. Хтела, не хтела, морала сам се укочити као проштац и тако укочена стојати као војник пред официром. Дерала сам се из свег гласа и отимала, јер ме је стезало, тупило и није дало дисати. али све забадава. Нико није хтео да ме спасе врашких устега и врашких патњи.

Моја нана морала је да иде на рад и да пиљари. Јутром ме је подојила, па ме је цео дан остављала на баби. И тако није ни мене мимоишла она страшна оправа која је убила више деце у Југославији, него