Seljanka

5

=“ Доцније ме стрпаше у дубак, као као госпоје у мидер. И ту сам се патила, док ми се ноге нису искривиле као левче. Требало је много времена док су. се мало исправиле, нису ми ни друге кости боље. Груди су ми удубљене као у шустера, а на ребрима имам "чворова као калуђерске бројанице.

Добри људи и жене, волите своју децу, али ваша љубав нека не буде неразумна и слепа, као што је љубав моје добре нане и баке“. | |

Нови Сад. Др. Лаза Марковић,

; лекар.

а == о

Млади свирац

У Бачкој је од вајкада био обичај, да ратари тек пошто посвршавају пољске послове, увезу храну са својих њива у амбаре и напуне кућу као кошницу, онда мисле да своју децу жене или удају. И онда се момци и девојке хватају у то јесење коло, које играју под ведрим небом. Ту обично момак, који је заволео девојку, понуди јој јабуку, и ако је она прими, знак је да она њега радо гледа и родитељима: по вољи избор њихове деце, још то исто вече оду да испросе девоку. Тај обичај не постоји само по селима, него и по варошима, гдегод има тежака. Ово што ћу испричати догодило се у Сомбору. То је доста занимљива варола. Има четири предграђа, која се зову: Млаке, Црвенка, Горња варош и Селанча. У Млакама и Црвенки је скоро све сам србин, и ма да је то крај где живе махом тежаци, има доста и господских кућа. Кад игра коло, гледалаца је било увек много. То је била пријатна шетња, те се недељом и. празником подигну листом госпође и господа. да гледају коло. То је било вредно и видети. Онда се још тежакиње. нису облачиле у модерна одела, као на жалост што данас то, нине. Носиле су народно одело, као што је тамо обичај: сукњу набрану у боре' широку свилену кецељу, која је. врло. убрана. и покрива скоро сву сукњу, затим кошуљу од најтањег. платна. које саме ткају, са отвореним рукавима који су. изнежени златом. Прслук је кадифен или свилен,.опшивен, задтном „чипком, са сна. врату „свилена, марама. прекрштена, преке, груди. (Око, врата „имају, неколико. низа дуката, који.

Ра и На Бе у РЕЗЕ а ЕН таи а БН