Seljanka

12

здраве дојиље, а њено јаче и вештије дете боље ће испразнити дојку породиљину. Ако у мајке има мало млека, може се дете чешће подојити, свака два сате. Ону дојку која теже иде нека даје прво, јер док је дете још гладно и одморно боље вуче, па ће боље натерати млеко у дојку. Ако су дојке подједнако добре, онда се почиње дојити час на једној час на другој страни,

Најбоље се натера млеко у дојку, ако се свака 3—4 сата потпуно испразни. Ако из дојке дете не посиса сво млеко, треба преостало млеко да се измузе прстима или пумпом. Када млеко заостаје у дојци, бива га све мање и мање и услед слабе потребе сасвим усахне. —

Младо одојче сиса дуже времена него старије и вештије, особито онда, ако млеко иде тешко из дојке. Али ни у којем случају не треба дете оставити на сиси дуже од пола сата. Када се дете дуго држи на сиси израњаве се брадавице. Испуцане и рањаве брадавице јако боле код сисања, а кроз њих могу да уђу и заразне клице у дојку и да настане запаљење дојке. Стога се не сме дозволити да дете спава на сиси, него га за време подоја треба непрестано потстрекавати да сиса.

: Рг. Ђура Јовановаћ

КИШУ ЉЕШ ииса 5

Бран

И

| Џ || О 0) О

Пород везује мужа за жену, а жену за мужа! Све друге омахно, само узајамна љубав у браку и љубави деца могу усрећити.

У брак се може унети и каква болест или слабост тела и душе: какав недостатак или порок, па да“ после и на децу пређе. Пази, дакле, с ким ћеш их изродити, да те после не проклињу!

Али није доста дете само родити, него га ваља и подићи. А дечји напредак зависи понајпре од домаће неге и васпитања.

Домаћом негом и васпитањем управља жена. Она је душа породици. Њена памет, њена нарав, њена нежност и милост просипају зраке мира и задовољства по дому.

Др. М. Ј. Батуш