Seljanka

14

шире заразу. Пре него што почне који рад у кујни, нека домаћица добро опере руке, да засу ђе рукаве више лактова и да припаше кецељу. Домаћица треба да кува храну чисто и укусно. Домаћица која је прошла кроз домаћичку школу, треба да објасни свима укућанима да је храна извор здравља. (Ово нарочито важи за оне укућане, који много раде. |

НАША КУХИЊА

КАКО СЕ КУВА ЗЕЦ ИЛИ ДРУГА ДИВЉАЧ

У један лонац метни зелен (шаргарепу, корен од першуна, пашкрнат и ако имаш једну главицу целера) сад додај једну главицу бела лука и три главице црног лука, посоли и нали са ладном водом и нека се кува док све не омекне. Сад измакни. лонац и нека се то охлади, додај једну шољу сирћета. Из одераног зеца извади дроб, опери га лепо и спусти га у једну шерпу _ и нали ону скувану зелен, тако нека стоји два дана. Сад извади зеца, исеци бутове и леђа метни у. ђувеч, на месо метни на дуж сечену сланину, а можеш у бутове да метнеш по један чешаљ белог лука, пробушиш ножем бут и увучеш бели лук и мало сланине. Метни и мало масти и мало чорбе од оне куване зелени, сад метни нека се пече, кад је печено извади из пећице. А у једну шерпу метни једну кашику масти, и две кашике пуне брашна, нека се брашно добро упржи, а ону кувану зелен протри кроз ђевђир заједно са оном водом и нали колико ти треба да буде густ умокац. Кад се умокац добро прокувао, спусти оно печено месо од зеца и сад измакни и нека се полако понова кува. На тај начин можеш и другу

дивљач да спремиш.

МРВАСТА ПИТА

Узми пола киле брашна.и натри са четврт киле масти или масла, сад додај 3 жуманца једну малу чашу бела вина, две кашике ситног шећера и на врх ножа соли. Тесто добро натри, подели га на два дела, разви