Seljanka

То што су ове две три биљне заразне болести: главница, плесан, пероноспора код ниших биљака, то је туберкулоза, цревни тифус, срдобоља, колера, куга. сифилис и друге заразе код људи. Разлика је у томе што се многе биљне заразне и прелазне болести виде слободним човечјим оком јер су доста крупне а људске заразне и прелазне болести су тако ситне да их оком не можемо дотле видети, док их не величамо справама, које могу неколико стотина хиљада пута да увеличавају кап сокова или комадић ткива од људског тела. Свака заргзна и прелазна људска болест има своје засебно живо семе, које се леже, плоди и множи у људском телу.

Живо семе људских заразних и прелазних болести могу бити или ситне биљчице или ситне животињице. Ако су биљчице, најчешће су бактерије и бацили (ситне биљке као црте или прутићи). Људске заразне и прелазне болести које имају живо, биљно семе су: туберкулоза, (јектика, скрофулоза), цревни тифус, црни пришт (црнац, прострел), дифтерија (гушобоља), колера, куга, капавац (трипер), гнојавне болести, сакага, (прелази са коња на људе инфуленца, губа, запаљење плућа, тетанус и једна врста срдобоље. Људске 32разне и прелазне болести које имају живо животињско семе су сифилис, маларија, африканска спаваћа болест, повратна грозница, Вајлова заразна жутица, жута грозница и друге.

Главни извор заразе је човек, који је оболео. од заразне болести. У његову телу и соковима живи семе заразних и прелазних болести, док не оздрави а неких пута и после још, кад оздрави. Са соковима болесног, зараженог човека излази живо семе заразних и прелазних болести из човека, те се лако може пренети на здраве људе, ако се не чувају. Зато се заражен болесник мора оделити од здравих. У његовим соковима (пљуванак, хракотине, мокраћа, поган, зној, гној, крв) и свим стварима (рубље, постеља, одело, соба, намештај, прибор за јело и пиће, храна, пиће и све ствари које је болесник додиривао или које су се додирнуле са болесничким разним соковима) мора се штио пре и џиошпуно убшти живо семе заразне и пре-