Seljanka

да -

б.

су пољупци, додири болесничких рана опасни. Зато је опасно питн и јести из чаша и судова, из којих је јео заражен болесник. Опасне су болесникове чутуре, натегаче, гајде, трубе и све ствари, које је болесник метао у своја уста, која обично имају ситних пукотина или су пуна заразног живог семена (на пример код плућне туберкулозе или јектике).

Дом Народ. Здравља у Н-Саду

Мајчина помодарна

Свршетак

Шта ми саветујеш, као оца те молим, — реци, миг

— Ево шта о томе мислим: Оно женско, које је рођено у сеоској кући, и ту живело до удаје, треба само у село да се уда, а оно, које је рођено у вароши и ту одрасло, нека се у варош и уда. — Срећнија је она жена, која се удала за своју прилику, него она, која се као сељанка уда у варош, па је целог века корна и она и њени родитељи од стране мужа и његових.

— Приметио сам и то, — наставља чича — Рајко, — да си Тоду често водила у варош. 1

А то није добро, јер она тамо види много које чегаи од онога, што јој не треба и што само мами паре. Девојка је чиста, бела хартија, на којој се и најмања мрља видии познаје. — Даље, ти си, снахо, њиву у „гају“ продалаи претворила у дукате, и избушила их, да их Тода носи. Сто дуката држати без приплода, само за накит, и штета је и грехота. Поред тога, веома је глупо толике паре носити на врату, као што тога у нашој околини има много.

— Па штор Да их дам коме под интерес, па да ми уаше, као оно пре Вујовић! |

— А не. Прво, није лепо што си онакву њиву продала. А кад си то учинила, добро би било да си новац дала нашој