Seljanka

Коеља мисто МИНИ Миу + - |

3

Била сам и код Даринке Драговић, у Лапљу, ученица која је свршила 1930 године нашу школу. Она је сва срећна јер је отац зидао нову кућу на два спрата, и сад она одмах ми скреће пажњу да видии како је метнуо велике прозоре, па велике собе. МИ она сад спрема себи платно јер је сад она удавача. Кад сам се враћала, била сам иу Г. Зуничу код наше Ранке, која је прошле године свршила Домаћичку школу. То је једно лепо село близу Књажевца, и она има красне родитеље, уживају у њој јер је и она јединица, и ако још врло млада ипак граби да помогне много својој мајци, и њени се родитељи хвале са њоме како са вољом све ради, и заиста примеран ред у њиховој кући.

— Наставиће се —

Мати и смрт

Мати. зашта ми отимаш и косиш децу, ЊЕ И зеленуг

Смрт. Не отимам их, жено, нити их косим. Ти ми их сама бацаш у наручја

Мати. Зар то може бити истина >

Смрт. Истина је кад ти кажем.

Мати. Растумачи ми, олакшај ми души терет.

Смрт. Слушај, ти си добра и нежна мати. Волиш, лудо волиш своју децу. Дала би последњу пару, дала би живот свој за њих.

Мати. Тако је, а шта ми је награда 2

Смрт. Добра си мати, али си непросвећена неразумна. Хтела би својој деци да учиниш добро, а не знаш шта је добро, не знаш шта је добро за њих, не знаш како да им учиниш добро, Деца се не отхрањују само љубављу, него и знањем. ЈЉубав сама није довољна. Треба и знања, много знања. Без знања деца се не могу одржати у животу Без знања само бацаш своју децу под моју косу! Ви добре а непросвећене, ненаучене матере грешите од дана до дана, од часа до часа. Списак ваших грехова је врло велик и врло дуг.

Мати. Обавести ме и оразуми ме, да од сада знам како да се владам, чега да се придржавам.

Смрт. Кад се дете роди, ви не знате да је најглавније правило и закон код одојчета, да се чисто држи, уредно храни и добро негује. Ви одојчад сте-