Seljanka

ОИ

Нега одојчета

Деца у прБој години живота умиру у великом броју. Њехов је организам нежан и неразвијен, а већина мајки не зна и не уме да.га чува и негује како треба. Зато, од не знања и погрешака мајкиних много одојче пропадне.

Потребно је да семајке обавесте и науче правилној и здравој нези одојчади.

Одојчад највише болују и умиру од желуца и црева, јер су им ти органи најслабији.

За здраво неговање одојчета потребно је врло велика

"чистоћа и правилно храњење.

Одојче свакодневно купај, чешће запирај, а пелене мењај ка год су мокре. Чешће пудри талком у препонама и око чмара. Соба и креветић одојчета да су увек чисти. Изнашај одојче на ваздух свакога дана, јер му свеж и чист ваздух прија.

Највећу пажњу обрати на исхрану одојчета. Најбоља храна одојчета је материнско млеко. Да дете на сиси добро напредује, треба да се уредно доји. Зато доји одојче сваких 3 сата, то јест 6 пута дању и један пут ноћу. На свако дојење дај и једну и другу дојку, по 5 минута сваку, укупно 10—15 минута. Између 3—о месепи дојење ноћу изостави.

Очвршћавај кожу на брадавицама за време трудноће ракијом или резблаженим алкохолом. Очвршћавање предупређује гризлице, које сметају дојењу. После порођаја држи брадавице чисто, пери их млаком куваном водом преи после сваког дојења.

Вештачко храњење одојчета крављим млеком је невоља, којој прибегни, само ако лекар то за неопходно нађе. Само тешка болест код мајке, најчешће туберкулоза, јесте узрок за одбијање од сисе. Вештачки храњена деца су махом слаба, нежна и мало отпорна према болестима. Она 4 пута више умиру него одојчад на сиси. Нарочито гледај, да се бар прва 9—_4 месеца одојче отхрани на сиси.

Кравље млеко је јаче од жениног млека, те се мора разблаживати водом и заслађивати шећером. Млеко се још мора прокувати, да би се уништиле клице у њему. Лети употребљавај само јутарње млеко. Што млађе одојче, то му се

млеко даје слабије, разбаженије.

Одојсе у 1 месецу добија пола воде пола млека (40 гр. и 40 гр.; 45445)

: Зи 3. „2 дела млекаи 1 део воде (60-—-80; 40--85: 50 10 5 1 5 а -____ _- (5080),

- У Е ЊЕ МЕ 00520).

“ б - - чисто млеко (120);

- 9 - - 5 : (150);

% 1 = : - ~ (200)

На 100 грама воде метни 10 грама (2 парчета) шећера и кувај. Млеко разблажено с прокуваном и заслађеном водом,